Ongelukkige vrouwen herken je aan hun jeans

doorLien Buyckop 12/03/2012

Als een vrouw verdrietig of depressief is, dan kan je dat zien aan haar kleren. Wetenschappers stelden namelijk vast dat ze op ongelukkige momenten kiezen voor een jeans, in combinatie met losse topjes of T-shirts.

Aan de andere kant zijn er ook 'gelukkige' kleren, die we aantrekken als we ons goed voelen. Die kledingstukken hebben een mooie snit, zetten ons figuur in de verf en zijn gemaakt uit glanzende en mooie stoffen.

Humeur
"Onze bevindingen bewijzen dat kleren niet alleen invloed hebben op wat anderen over ons denken, maar dat ze ook je eigen humeur reflecteren", zegt professor Karen Pine. "Veel van de ondervraagde vrouwen hadden het gevoel dat ze hun stemming konden aanpassen door te veranderen van kleren."

Het wetenschappelijk team van de University of Hertfordshire ondervroeg voor haar onderzoek 100 vrouwen tussen 21 en 64 jaar. Aan hen werd gevraagd welke kleren ze zouden aantrekken bij een slecht humeur.

Kleedje
Meer dan de helft (51 procent) van de vrouwen vertelde dat ze een jeans aantrekt als ze zich niet goed voelt. Zes op de tien vrouwen combineren de broek met een los topje en een sweater of trui. Ter vergelijking: één derde draagt ook een jeans als ze goed gezind is, terwijl slechts 2 op de 100 vrouwen dan voor een los topje kiezen.

Wat ze dan wel dragen als ze gelukkig zijn? Hun favoriete kleedje natuurlijk! Verder zijn vrouwen ook twee keer meer geneigd om een hoedje te dragen als ze gelukkig zijn, en zelfs vijf keer meer geneigd om hun favoriete schoenen aan te trekken. Die kleren tonen niet alleen dat we ons goed in ons vel voelen, maar dragen daar ook toe bij.

Jeans
En dat zijn volgens Karen Pine net de eigenschappen die een jeans ontbreekt. "Zo'n broek ziet er niet bij iedereen even goed uit", vindt zij. "Ze zijn vaak niet mooi afgewerkt en passen niet perfect. Daarom geeft een jeans de indruk dat de drager niet veel moeite heeft gedaan aan zijn uiterlijk."

Betekent dit dat we vanaf nu geen jeans meer morgen dragen? "Misschien wel", zegt Pine. "Je kan je kleden voor geluk, maar dat gaat niet met een jeans. En het is een goed idee om 'gelukkige' kleren aan te trekken, zelfs al voel je je niet goed. Die kunnen je humeur namelijk verbeteren."