Onnodige chemo heeft ook psychologisch zware impact

doorTine Kintaertop 19/04/2016

Honderden Belgische vrouwen met borstkanker krijgen jaarlijks naast een operatie en bestraling ook chemotherapie. Uit onderzoek blijkt echter dat dat niet altijd nodig is. Een belangrijke ontdekking, want naast een zware impact op de gezondheid heeft die chemo ook een stevige psychologische impact.

"Chemo is een zware, toxische behandeling met vele neveneffecten zoals misselijkheid, vermoeidheid en haaruitval. Daarom willen we zeker zijn of het wel altijd nodig is chemo te geven. Uit onze studie blijkt dat bij 14 procent van de patiënten niet zo te zijn", aldus de Belgische wetenschapper Martine Piccart. Door een genetische test uit te voeren op de tumor kan je eigenlijk al bepalen hoe agressief de tumor is en hoeveel kans de patiënt heeft om te hervallen.

Chemotherapie haalt dus niet altijd iets uit, en het kan ook wel degelijk kwaad om de behandeling toe te dienen als dat niet nodig is. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Een recent onderzoek aan de universiteit van Nottingham wees immers uit dat de effecten van de chemo, en dan vooral de haaruitval, een verwoestend effect hebben op vrouwen.

Uit diepte-interviews met borstkankerpatiënten kon dr. Diane Trusson afleiden dat haar een belangrijk deel vormt van de vrouwelijke identiteit. "Vrouwen die chemo kregen vonden het verlies van hun haar vaak erger dan het verlies van hun borst(en)", klinkt het. "Ze vonden het ingrijpender."

Rondlopen met een kaal hoofd is een duidelijke aanwijzing voor kanker, dus de vrouwen vonden dat ze zich moesten bezighouden met zaken als pruiken om de informatie over hun gezondheid te beschermen. "Vooral naar hun kinderen toe vonden ze het verlies van hun haar verschrikkelijk."