Ons lichaam heeft geen vlees nodig, waarom kunnen we dan zo moeilijk zonder?

doorNina Dillenop 20/06/2016

"Ik heb respect voor vegetariërs, maar ik zou mijn stukje vlees toch niet kunnen missen." Een zinnetje dat in het vocabularium van menig Belgische Bourgondiër bien cuit zit ingebakken. Hoe komt het dat we het zo moeilijk vinden om aan vlees te weerstaan, terwijl ons lichaam het in principe niet nodig heeft? De Amerikaanse journaliste Marta Zaraska zocht het uit in haar boek Meathooked.

Marta Zaraska - een 'vegetariër' die soms stiekem van een lapje spek knabbelt - is een freelance wetenschapsjournaliste die ondere andere voor Washington Post en Newsweek schrijft. In haar boek Meathooked gaat ze dieper in op het vraagstuk waarom we zo verlekkerd zijn op vlees, terwijl andere eiwitbommen en voedzame vleesvervangers vandaag de dag overal voorhanden zijn.

Aanhangers van het paleodieet - die hun eetpatroon baseren op dat van de jagers-verzamelaars, en vooral veel vlees, vis, groenten, fruit, zaden en noten op het menu zetten - argumenteren dat onze hoektanden bewijzen dat we van nature vleeseters zijn. Een argument dat Zaraska ondergraaft door herten en paarden als voorbeeld aan te halen, dieren die geen vlees eten en toch ook over stevige hoektanden beschikken. Hoektanden kunnen ons dieet niet verklaren, schrijft ze, maar hebben "alles te maken heeft met seks en vechten." De voorkeur om vlees te eten zou dus niet aangeboren zijn.

Biologisch gezien zou je een drang naar vlees kunnen verklaren doordat ons lichaam snakt naar proteïnen. Maar die kan je net zo goed uit bonen, linzen of pindakaas halen. Waarom willen we dan toch zo graag een gemarineerd ribbetje op de barbecue? Zaraska betoogt dat vooral het sociale aspect ervoor zorgt dat we ons zo verlekkeren op een sappig stukje vlees. Het ritueel waarbij we een dier delen om samen op te eten gaat al 2,5 miljoen jaar terug in de tijd, zelfs nog voor de Homo Sapiens. Onze verre voorouders brachten al vlees naar huis om het daar te verdelen onder een groep.

Op dieren jagen met het weinige materiaal dat toen voorhanden was, was niet de efficiëntste methode om aan voedsel te geraken. Paleoantropologen vermoeden dan ook dat het hoofddoel van jagen niet voedsel verzamelen was, maar wel om bondgenootschapen te creëren, te netwerken en de banden tussen de verschillende leden van een clan te versterken. Vlees kan in dat opzicht worden gezien als een sociale vorm van munteenheid, aldus Zaraska. Vandaag hebben we nieuwe sociale munteenheden gevonden - zoals likes op Facebook - maar vlees is er nog altijd. Het zit zo ingebakken in onze tradities over de millenia heen, dat het niet hoeft te verbazen dat we er moeilijkheden mee hebben om af te bouwen.

Ondanks die eeuwenoude traditie is Zaraska er toch van overtuigd dat we binnenkort allemaal minder vlees zullen eten. De technologie zal voor vervangmiddelen zorgen die even lekker zijn als een stuk kip of een hamburger, en ons groeiend besef dat we niet zoveel vlees kunnen blijven eten zal voor verandering zorgen. Zelf wil de auteur niet dat we plots allemaal vegetarisch of zelfs veganistisch worden, maar alvast minderen met vleesconsumptie zou ook al helpen. Ter inspiratie: oesterzwammen zijn prima vleesvervangers.