Ontmaagding op jonge leeftijd is erfelijk

doorRedactieop 21/09/2009

De genen, en niet de opvoeding, bepalen de leeftijd waarop jongeren seksueel actief worden. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.


Tienerouders
De onderzoekers bestudeerden de seksuele activiteit van 1382 nageslachten van vrouwen die genetisch verwant zijn: ze waren zussen of nichten. Daaruit bleek dat de kinderen die genetisch dicht verwant zijn, meer kans hebben om op dezelfde leeftijd ontmaagd te worden, onafhankelijk van de gezinssituatie. Verschillende eerdere studies toonden aan dat in gezinnen waar de biologische vader afwezig is, kinderen sneller seksueel actief zijn en meer kans hebben om een tienerouder te worden. Daarom werd er in het verleden heftig gedebatteerd over het single moederschap. Dit nieuwe onderzoek trekt dat dus nu in twijfel.

Afwezige vaders
Volgens de onderzoekers dragen de genen die maken dat een man zijn gezin verlaat ook bij tot een vroege seksuele rijpheid. Maar professor Bruce Ellis trekt deze conclusies in twijfel omdat de kinderen van zussen slechts 12,5 procent van hun genen delen. Volgens psycholoog Jay Belsky maakten de onderzoekers de fout niet te kijken naar de combinatie van de genen en het milieu waarin de kinderen werden opgebracht. (ep)