Ontrouwe getrouwde vrouwen hebben meer 'lovers' dan mannen

doorElke De Pourcqop 18/05/2012

Ontrouwe vrouwen meer hebben meer minnaars dan ontrouwe mannen er minnaressen op na houden: 2,3 tegenover 1,8. Dat bleek na een bevraging van 4.000 leden 'Undercover Lovers', een datingsite voor getrouwde personen. Vrouwen mogen dan misschien in het algemeen minder vreemd gaan dan mannen: eens ze eraan beginnen, nemen ze het ervan.

Emily Pope van Undercover Lovers vindt dat logisch: "Eens ze besluiten om vreemd te gaan, hebben ze veel meer kans om iemand te vinden om dat mee te doen. Tegelijk hebben zij ook de controle: zij beslissen of en wanneer het geflirt wordt omgezet in seks." Uit de enquête is niet duidelijk over welke tijdsperiode de minnaars geteld werden.

Waarom?
De redenen voor vreemdgaande mannen en vrouwen komen overeen met de gekende redenen: mannen doen het voor de seksuele spanning, omdat ze zich vervelen of om hun ego te strelen.

Vrouwen zoeken het op een ander voor emotionele bevrediging, voor een verbetering van hun zelfvertrouwen en op zoek naar, hoe typisch, romantiek. Dat maakt dat ze ook vaker verliefd worden op de minnaar van dienst dan mannen. Wat ook gedeeltelijk kan verklaren waarom vrouwen ontrouw van hun man zwaarder opnemen dan mannen: ze maken er iets van (een nieuwe liefde) dat er niet (altijd) is.

Wanneer?
Als getrouwde vrouwen vreemdgaan, doen ze dat zelfs sneller na het jawoord dan echtgenoten: gemiddeld na 5 jaar huwelijk. Mannen wachten bijna een jaartje langer: tot 6 jaar huwelijk. Vrouwen zijn ook jonger wanneer ze beginnen vreemd te gaan (37) dan mannen (42), wat misschien deels verklaard kan worden door het leeftijdsverschil bij het huwelijk op zich.

Scheiding?
Uiteraard gaan de leden van de datingsite er van uit dat monogamie onnatuurlijk is. Toch houdt 76 procent van de ontrouwe vrouwen nog van haar man, 67 procent van de mannen zegt nog van zijn vrouw te houden. 80 procent wil ook getrouwd blijven: de affaire is dus maar een extraatje.

Weinig verrassend zijn ontrouwe personen wel redelijk hypocriet: als ze zelf geconfronteerd zouden worden met ontrouw, zou meer dan 40 procent van de vrouwen en bijna 30 procent van de mannen om een scheiding vragen. Ondanks het feit dus dat ze zelf ook vreemdgegaan zijn...

De link met het weer
Een concurrerende datingssite (Illicit lovers) beweert dat er een link bestaat tussen vreemdgaan en het weer. "Net zoals het weer, is de groei in ons ledental extreem: " 5.600 nieuwe profielen de laatste zes weken", zegt woordvoerster Rosie Freeman-Jones. De vrouwen doen flink mee: voor elk mannelijk profiel, werden er 1,2 vrouwelijke aangemaakt.

De al bestaande leden waren ook veel actiever dan anders: +300 procent. Proberen de Britten de koude en regenachtige lente te verdrijven in de warme armen... van een minnaar? De datingsite gelooft alvast van wel: "Iedereen zit vast binnen door de gietende regen, wat kunnen ze anders doen?" Aandacht besteden aan de eigen partner, misschien? Het is maar een idee.

Of er ook echt meer afspraakjes gemaakt worden en vreemdgegaan wordt tijdens regenachtige dagen, kan de site overigens niet bewijzen. Dat het surfgedrag toeneemt bij regenweer is gewoonweg logisch.