Ook deze zaken vertel je beter aan de gynaecoloog

doorTrix Vermeerschop 13/08/2014

Er zijn altijd wel een paar kleine details of feiten die je nauwelijks vertelt aan je beste vriendin, laat staan je gynaecoloog. Toch hebben vrouwenartsen het naar alle waarschijnlijkheid wel al eens gehoord of gezien bij een voorganger. Bovendien zal je er achteraf geen spijt van hebben wanneer dat vervelende kwaaltje van de baan is. Overwin je schaamte (je ligt trouwens al met je benen open, kan het erger?) en lees hier welke details je toch beter even bespreekt.

* Was het letterlijk een bewogen maand of jaar? Dan biecht je dat beter op. Je gynaecoloog zal je heus niet beoordelen op het aantal partners waarmee je het bed deelde en zal hierdoor beter zijn of haar job kunnen doen. "Zelfs wanneer we er als gynaecoloog niet altijd specifiek naar vragen, is het toch zeer belangrijke informatie die ons in staat stelt om een meer geïndividualiseerde zorg uit te stippelen", zegt gynaecologe Alyssa Dweck.

* Het kan wel eens gebeuren: seks zonder voorbehoedsmiddel. Gelukkig kreeg je de daaropvolgende maand je maandstonden en heb je niet echt last van kwaaltjes. Roep toch maar niet te snel 'hoera': veel SOA's laten pas na verloop van tijd iets van zich horen. Andere soorten zoals chlamydia komen dan weer vaak voor zonder symptomen. Al bij al blijft het ten slotte je eigen verantwoordelijkheid om je arts in te lichten over dit mogelijke risico na onbeschermde seks.

* Op zich wordt er al genoeg gepraat over het orgasme van de vrouw: volgens velen is het moeilijk en kom je zelden klaar. Soms kan het ook gewoon een medisch ongemak zijn dat tussen jou en 'het hoogtepunt' staat. Check het voor alle zekerheid eens met de gynaecoloog.

* Een vrijpartij kan soms ook zeer ruig zijn, waardoor je vaginaal wat bloed verliest. Als dit eenmalig gebeurt na die vrijbeurt, hoef je niet meteen naar de dokter te rennen. Wanneer het echter regelmatig voorkomt, vraag je best om raad. Het kan immers wijzen op een infectie of een teken zijn van baarmoederhalskanker. Beter praten dan je te schamen, niet?

* Ook een onregelmatige menstruatiecyclus is een vaak voorkomend probleem bij vrouwen. Vaak wordt het dan van de baan geschoven als iets normaal of wachten we nog een paar dagen om te zien hoe het evolueert. Naast het feit dat het kan wijzen op een zwangerschap, kan de achterliggende reden ook een cyste of ontsteking zijn.

* Pijn tijdens een vrijpartij wordt dan weer vaak veroorzaakt door een 'kanteling' van de baarmoeder of een droge vagina, hetgeen een bijwerking kan zijn van de voorbehoedsmiddelen die je gebruikt. Vermeld daarbij ook de medicijnen die je inneemt: zelfs kruidensupplementen kunnen al een invloed hebben.

* Seksueel misbruik is dan wel een zeer pijnlijk onderwerp, misschien is je gynaecoloog een van de enige mensen waarmee je erover kan praten. Dit kan zeker een belangrijk persoon zijn voor vrouwen die zelden of nooit een dokter (moeten) raadplegen.

* Heb je het gevoel dat het daarbeneden 'ruikt'? Dat is meestal een teken van een infectie of een probleem met de zuurtegraad, iets wat je gynaecoloog kan behandelen. Maak je hierover ook niet te snel ongerust: kleine geurveranderingen rond je menstruatie zijn normaal.

* Natuurlijk kan je ook met de rest van je vragen terecht bij een gynaecoloog. Wil je graag zwanger worden in het komende jaar? Vermeld dit even: je dokter kan je erg nuttige tips geven en kent vaak ook heel wat goed advies om je vruchtbaarheid te vergroten. De taak van gynaecoloog bestaat er namelijk uit ervoor te zorgen dat vrouwen die zwanger willen worden, dat kunnen en diegene die het niet willen, de nodige hulpmiddelen aan te bieden.