Ook dit orgaan bezit een biologische klok

doorElke De Pourcqop 23/07/2012

Onze huidcellen blijken een biologische klok te bezitten die het herstel en vernieuwen van de huid regelen. Dat ontdekten Duitse onderzoekers verbonden aan de universiteiten van Berlijn en Hamburg.

Bij enkele jonge, gezonde personen werd enkele keren per dag een sample genomen van de keratinocyten, de opperhuidcellen. Genetische analyse van deze cellen toonde aan dat factoren die bijdragen aan vernieuwing en herstel van de cellen, worden geregeld door een soort interne klok.

Met andere woorden, op verschillende tijdstippen van de dag werken deze factoren anders. De klok van de huid wordt geregeld door onze centrale klok, in de hypothalamus.

Celdeling
Een van de factoren die een invloed uitoefenen, is de molecule 'Krüppel-like-factor' (Klf9). Deze speelt een rol bij de celdeling, en meer bepaald bij een vertraging van de celdeling. Tragere celdeling betekent minder vernieuwing van de huid en op lange termijn een oudere of doffere look. Het goede nieuws is, dat door de manipulatie van deze factor, de celdeling weer op gang kan komen. Op welk tijdstip de celdeling vertraagde, werd niet vermeld.

Effect van stress
Heeft ook een effect op Klf9: het stresshormoon cortisol. Het effect is niet meteen duidelijk, maar het lijkt logisch dat te veel stress meer Klf9 produceert, waardoor de celdeling vertraagt en je die doffe, vermoeide look krijgt. De wetenschappers Achim Kramer en Thomas Blatt wijzen ook op een effect op huidaandoeningen als psoriasis, die erger worden in stresserende omstandigheden.


"Hoe beter we deze processen begrijpen, hoe sneller we medicatie kunnen linken aan het tijdstip van de dag. Zo kunnen we hun effect maximaliseren en de neveneffecten minimaliseren", aldus professor Kramer. Anders gezegd: door een zalfje op het juiste moment te smeren, kan het effect vele malen sterker zijn.

Het onderzoek werd gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) en ondertussen becommentarieerd in Journal of Investigative Dermatology.

De interne klok bestaat waarschijnlijk voor alle huidcellen. Of deze kan beïnvloed worden door levensstijl is nog niet bekend, net zoals we ook nog het raden hebben of de interne klok veel verschilt van persoon tot persoon of (deels) verantwoordelijk is voor rimpels.