Ook gedragsproblemen voor vaak snurkende kleuters

doorElke De Pourcqop 13/08/2012

Niet alleen snurkende baby's vertonen probleemgedrag, hetzelfde doet zich voor bij snurkende kinderen tussen 2 en 3 jaar oud. Twee keer snurken per week is voldoende voor het gedrag om zich te stellen. Ongeveer tien procent van de kinderen zou er last van hebben.

De Amerikaanse neuropsycholoog Dean Beebe onderzocht 249 kinderen en ondervroeg hun mama's over hun slaap- en gedragspatroon. De kinderen die twee keer per week luid en aanhoudend snurkten, hadden vaker kans op gedragsproblemen, zoals hyperactiviteit, concentratieproblemen en depressie.

Kinderen uit gezinnen met lage inkomens en afwezige of korte borstvoeding hebben meer kans om te snurken.

"Elk kind snurkt zo nu en dan, maar als het luid is en het is niet normaal als het heel luid is en maanden aanhoudt. Dat kan wijzen op een ademhalingsprobleem 's nachts en wordt het best behandeld.

De link tussen snurken en gedragsproblemen is nog niet verklaard, maar een verstoorde nachtrust en dus slaperigheid overdag lijken een belangrijke factor, vooral ook omdat dit de gezondheid en ontwikkeling beïnvloed.

"Ik raad iedereen aan die luid gesnurk bij haar kind vaststelt, om naar de dokter te gaan. Kinderartsen zouden er ook goed aan doen om de kinderen te screenen voor snurken, zodanig dat het vroeger wordt opgespoord. Ook moet er meer aandacht en energie gestoken worden in de borstvoeding bij pasgeborenen", adviseert dokter Beebe.