Ook in vervuilde lucht blijft fietsen en wandelen gezonder

doorNina Dillenop 12/05/2016

Wie vaak met de fiets langs een drukke weg of autostrade passeert, kan zich wel eens vragen stellen bij de gevolgen van die vervuilde lucht. Is het wel gezond om te fietsen als je die lucht inademt tijdens een fysieke inspanning? Britse wetenschappers zochten het uit, en concluderen dat het nog steeds gezonder blijft dan in de auto kruipen. "De nadelen wegen niet op tegen de voordelen," klinkt het.

We hoeven jullie waarschijnlijk niet meer te vertellen dat het slecht gesteld is met onze luchtkwaliteit, en wij Belgen overschrijden op sommige plekken zelfs het wereldwijd gemiddelde niveau van luchtvervuiling. Is sporten in die vervuilde lucht dan wel een goed idee, waarbij je die lucht extra intensief in- en uitadement? Toch wel, concluderen Britse wetenschappers van de University of Cambridge en de University of East Anglia.

Ook in steden met erg vervuilde lucht, wegen de nadelen niet op tegen de voordelen die je ondervindt van sporten, zoals een lager risico op diabetes, zwaarlijvigheid en bepaalde kankers. De onderzoekers gebruikten computersimulaties om gegevens te vergelijken van verschillende soorten fysieke activiteiten met verschillende niveaus van luchtvervuiling in steden wereldwijd. Ze concluderen dat sporten pas risicovol wordt nadat je 7 uur fietst of 16 uur wandelt per dag, in een stedelijke omgeving met een gemiddelde luchtvervuiling.

"Zelfs in Delhi, één van de meest vervuilde steden ter wereld - met een vervuilingsniveau dat 10 keer zo hoog ligt als dat in Londen - zouden mensen meer dan vijf uur per week moeten fietsen voor het vervuilingsrisico de gezondheidsvoordelen van sporten overschaduwt," zegt hoofdonderzoeker Marko Tainio. "Al houden we best wel rekening met de kleine groep mensen die lichamelijke arbeid verrichten in vervuilde steden, zoals postbodes per fiets. Zij bevinden zich wel in een risicogroep."

Dr. James Woodcock voegt er nog aan toe dat deze onderzoeksresultaten geen excuus mogen zijn om de lucht nog verder te vervuilen, integendeel. "Deze studie is een goed argument om verder te investeren in een infrastructuur waarbij mensen uit hun auto komen en op de fiets springen of te voet gaan, wat zowel het vervuilingsniveau verlaagt als je fysieke gezondheid ten goede komt."