Op komst: een koffie waar je de hele dag wakker van blijft

doorEva Van Driesscheop 15/12/2015

But first coffee! Koffie kan je een enorme boost geven 's morgens, helaas is het effect na een paar uurtjes weer verdwenen. Sterker nog, na de eerste boost, komt onvermijdelijk ook de koffie-dip. Nestlé probeert dit probleem op te lossen en werkt aan een koffie die je de hele dag alert zou kunnen houden, zonder dipjes.

De slow release techniek zou ervoor zorgen dat de cafeïne uit koffie langzamer wordt vrijgegeven in je lichaam, waardoor je niet één piek krijgt, maar de hele dag door een boost. Ze werken met 'cubosomes', kleine deeltjes die zijn opgebouwd uit vetmolecules en water. Deze deeltjes breken langzaam af en laten hun inhoud (zoals cafeïne) over een lange periode los in het lichaam.

Wetenschappers aan de École Polytechnique Fédérale de Lausanne en de universiteit ETH van Zurich werken samen met het Nestle Research Centre in Lausanne in Zwitserland om het warme drankje te ontwikkelen dat je de hele dag op gang houdt.

Tot die superkoffie er is, wat kan je zelf al doen om optimaal van je koffie te genieten, zonder de pieken en dalen?

1. Drink je koffie op het juiste tijdstip: eigenlijk is dat niet vlak na het opstaan, want dan heb je tegen dat je op je werk bent alweer een dip. Drink je eerste koffie als je aankomt op kantoor. Na de lunch en nog net ergens voor het einde van de werkdag zijn verder nog goede momenten.

2. Drink niet teveel koffie. Je lichaam raakt gewend aan de effecten van cafeïne waardoor ze op termijn minder goed gaan werken. Drie kopjes per dag zou moeten volstaan.

3. Neem geen suiker in je koffie. Suiker geeft je ook een snelle boost, maar daarna krijg je een suikerdip die je net heel moe doet voelen.