Open en bloot: vrouwen lezen ontrouw af op zijn gezicht

doorElke De Pourcqop 05/12/2012

Vrouwen kunnen redelijk goed aflezen op zijn gezicht of hij een ontrouw type is. Mannen presteerden zeer slecht: 77 procent van hun gokpogingen was fout, tegenover 38 procent bij vrouwen. Vrouwen dichtten dus minder vaak een ontrouwe man een monogame levensstijl toe. Dat stelde Australisch onderzoek vast. Toch zaten ook vrouwen er nog 4 op 10 gokpogingen naast, wat meteen verklaart dat ze nog vaak genoeg bedrog vaststellen.

Het onderzoek maakte gebruik van de foto's van 200 vrijwillige mannen en vrouwen. Hen werd gevraagd hoe aantrekkelijk ze zichzelf inschatten en hoe vaak ze waren vreemdgegaan in het verleden of hoe vaak ze een relatie waren aangegaan met iemand in een relatie. Dat is geen vreemdgaan omdat ze zelf single waren, maar duidt volgens de onderzoekers wel op 'lage binding aan de monogame waarden'.

68 personen, 34 mannen en 34 vrouwen tussen 17 en 48 jaar, kregen close-up foto's (gezicht en schouders) van het andere geslacht te zien en werden gevraagd hoe waarschijnlijk het was dat een persoon vreemd ging.

Vrouwen kunnen het beter
Vrouwen waren dubbel zo goed in het ontmaskeren van ontrouwe types dan mannen: in 38 procent van de gevallen dachten ze dat een man trouw was (terwijl hij vreemdging). Mannen zaten er 77 procent van de tijd naast.

De onderzoekers bestudeerden de foto's en kwamen tot volgende conclusie: De ontrouwe mannen die door vrouwen ontmaskerd werden hadden vaker een mannelijk gezicht.

"Logisch", aldus professor Leigh Simmons. "Vrouwen hebben meer te verliezen als hun partner hen verlaat."

Interessant genoeg betekende een link met ontrouw niet dat de mannen niet werden gezien als betrouwbaar. "Uit de resultaten van een tweede groep bleek dat er geen associatie was tussen ontrouw en onbetrouwbaarheid. De beoordeling van ontrouw is dus niet gelinkt aan een perceptie van betrouwbaarheid", schrijven de onderzoekers.


"We besluiten dat het deels klopt dat de indruk van ontrouw op zijn gezicht te lezen staat. Voor vrouwen toch, die zich door die informatie kunnen laten leiden om een goede partnerkeuze te maken."

Wil je vermijden bedrogen te worden door hem? Kies dan niet voor een man met een klassiek mannelijk gezicht, zoals een brede, hoekige kaaklijn; een vierkante kin en opvallende wenkbrauwen.  

De schuld van testosteron
Die gezichtskenmerken zijn een gevolg van een hoog testosterongehalte. Het mannelijke hormoon is al vaker gelinkt aan een verhoogde kans op ontrouw. Mannen vol testosteron zijn gemiddeld ook groter en knapper dan anderen: dat wijst op goede genen, en ook op de drang om zich zoveel mogelijk voort te planten."
 
Nadelen van een hoog testosterongehalte , behalve ontrouw, zijn onder andere humeurigheid en gewelddadigheid.

Dit soort mannen ligt in de bovenste schuif bij vrouwen... voor een onenightstand. Voor een lange relatie kiezen ze over het algemeen voor een softere man, die hen meer kans geeft op een stabiele thuissituatie.