Operaties op jonge leeftijd verdubbelen kans op ADHD

doorRedactieop 03/02/2012

Kinderen die op jonge leeftijd meerdere keren onder narcose moeten, hebben dubbel zoveel kans op ADHD. Wie echter maar één keer onder het mes moet, loopt geen verhoogd risico. Dat blijkt uit een onderzoek van de Mayo Clinic in Rochester.

Het resultaat bevestigt eerdere studies bij dieren, waarin duidelijk werd dat verdovende middelen de ontwikkeling van de hersenen kunnen beïnvloeden.

"We hadden niet gedacht dat de bevindingen bij dieren zouden overeenkomen met die bij kinderen, maar blijkbaar is dat wel het geval", zegt co-auteur David Warner.

Narcose
Voor hun onderzoek analyseerde de onderzoeksgroep de gegevens van 5.300 kinderen die tussen 1976 en 1982 geboren werden in Rochester. Daarvan bleken er 341 te lijden aan ADHD.

Vervolgens gingen ze na hoeveel van deze kinderen voor hun drie jaar geopereerd werden en dus onder narcose moesten. Het resultaat: ongeveer 18 procent van de kinderen die twee of meer keer onder narcose gingen, ontwikkelde later ADHD.

Dat is meer dan dubbel zoveel dan kinderen die geen operatie ondergingen. Bij hen kreeg namelijk slechts 7 procent te maken met het gedragsprobleem.

Factoren
Toch is er geen reden tot paniek als je kind op jonge leeftijd onder het mes moet. "Kinderen die maar één keer onder narcose gingen, hadden geen verhoogde kans op ADHD", stellen de onderzoekers ons gerust.

"Bovendien is het niet zo dat een narcose sowieso leidt tot ADHD", zegt Warner. "Waarschijnlijk zijn er ook allerlei andere factoren in het spel bij kinderen die meerdere keren geopereerd worden", denkt hij.

Kinderen met ADHD hebben het moeilijk om zich te concentreren, zijn snel afgeleid en kunnen hun impulsieve gedrag moeilijk controleren. Tegenwoordig wordt het gedragsprobleem bij steeds meer kinderen vastgesteld. (lbs)