Opgelost: waarom tieners zo humeurig zijn

doorRedactieop 17/01/2012

"Ze is aan het puberen", hoor je ouders wel eens zuchtend zeggen over hun tienerdochter. En het is een feit: adolescenten zijn vaak humeurig, egoïstisch en roekeloos. Toch kunnen ze daar zelf niks aan doen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Hun brein reageert gewoon anders dan dat van volwassenen.

Een studie bij ratten van de Pittsburgh University toonde namelijk aan dat een beloning meer neuronen activeert in het brein van tieners dan in dat van volwassenen. Daardoor volgt er een overdreven reactie, die hen kwetsbaar maakt voor verslavingen en impulsief gedrag.

Beloning
In een lab leerden ze knaagdieren om hun hoofd in een gat te steken, waarna ze iets lekkers kregen. Ondertussen werd de activiteit in twee delen van hun hersenen gemeten. Het gaat om de Nucleus accumbens en het dorsale striatum, die beiden gelinkt worden aan 'gemotiveerd leren'.

Als de jonge en volwassen ratten een beloning kregen, bleek hun gedrag en hersenactiviteit op het eerste gezicht gelijk te zijn. Maar wanneer de onderzoekers verder keken, viel het op dat er in het dorsale stratium van tieners veel meer hersencellen (of neuronen) reageerden.

Andere reactie
"Dat verklaart waarom adolescenten vaak anders reageren dan volwassen op dezelfde context, zoals het omgaan met anderen of een leuke gebeurtenis", meent professor Bita Moghaddam.

"Verder onderzoek naar de afwijkende neurologische verwerking bij tieners is echter noodzakelijk om hun reacties volledig te begrijpen."

Complex
Bovendien zou het ook kunnen verklaren waarom tieners vatbaarder zijn voor gedragsproblemen en psychiatrische aandoeningen.

"Wij denken bijvoorbeeld aan drugsverslavingen, stemmingsstoornissen en schizofrenie", vult Moghaddam aan. "Dat is echter een zeer complexe zaak, met bijkomende invloed van andere delen van de hersenen." (lbs)

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy – en cookieverklaring aangepast. Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren. Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy –en cookieverklaring gelezen te hebben.