Opgewonden? Dan doe je sneller 'vieze' dingen

doorLynn Formesynop 14/09/2012

Hoewel seks tot één van de grootste pleziertjes in het leven behoort, kampen heel wat mensen (vooral vrouwen) met 'seksuele walging': een afkeer van zweet, lichaamsgeuren en -sappen. Uit een recent Nederlands onderzoek blijkt echter dat opwinding die walging met de grond gelijk maakt. "Seksuele opwinding is sterker dan de afkeer. Lust laat vrouwen dingen doen die ze in een neutrale toestand misschien ronduit walgelijk zouden vinden", klinkt het.

De 90 dames die deelnamen aan de studie van de universiteit van Groningen moesten eerst kijken naar een film. Een derde kreeg 'vrouwvriendelijke' erotiek voorgeschoteld, een andere groep keek naar extreme sport met als doel niet-seksuele opwinding op te wekken, en de laatste groep staarde naar een trein, kwestie van neutraal te blijven.

De 'jakkes'-factor
Vervolgens kreeg iedereen 16 verschillende, veelal onaantrekkelijke opdrachten. Zo moesten ze onder meer drinken van een glas sap met een (fake) insect in, hun mond afvegen met een gebruikte servet, van een koekje bijten dat millimeters verwijderd lag van een levende worm en een vibrator insmeren met glijmiddel.

Opwinding
"Vrouwen die seksueel opgewonden waren, deden veel sneller en vlotter de 'vieze' taakjes", getuigt Charmaine Borg van de universiteit van Groningen. De dames zelf gaven aan dat ze zowel de onaantrekkelijke opdrachten als de seksueel getinte veel minder walgelijk leken te vinden als de vrouwen uit de andere groepen. Bovendien vervolledigden ze ook een veel groter percentage van de opdrachten. "Deze studie toont aan dat opwinding niet alleen walging vermindert, maar ook een directe impact heeft op wat vrouwen bereid zijn te doen", klinkt het.


Walging
"Walging is een emotie, maar is ook een verlengde van ons immuunsysteem. Het beschermt ons tegen infecties en maakt ons alert voor dingen, zoals lichaamssappen en voedsel, die mogelijk ziekten kunnen bevatten en mensen kwetsbaar kunnen maken", verklaart Daniel R. Kelly, professor aan de Purdue universiteit. Vrouwen zouden bovendien veel sneller walgen van iets dan mannen, zeker binnen een seksuele context. David Buss, professor psychologie aan de universiteit van Texas noemt het zelfs "een groot probleem voor vrouwen".

"Het beschermt de vrouwen tegen vrijen met de foute mannen die getuigen van een barslechte hygiëne of mogelijk besmet zijn met één of meerdere soa's. Wat interessant is aan deze studie, is dat opwinding de alertheid voor mogelijke 'gevaarlijke' (seksuele) activiteiten afdempt en vrouwen dingen laat doen die ze anders wellicht niet zouden doen", besluit Buss.