Ouders geven werkstress door aan kinderen

doorRedactieop 21/01/2010

Ouders die te veel stress hebben op het werk, ruïneren de slaagkansen van hun kinderen op school. Onderzoek toont namelijk aan dat moeders en vaders met een burn-out dit overdragen op hun kinderen.

Burn-out
De onderzoekers vroegen aan meer dan 500 tieners of ze ooit al met een burn-out kampten. De symptomen hiervan zijn vermoeidheid, slecht prestaties op school en cynisme. Ze stelden dezelfde vragen aan hun ouders over hun werk en al snel doemde er een patroon op. Ouders die lichamelijk en emotioneel vermoeid waren, liepen meer kans op kinderen met dezelfde symptomen. Vaders met een burn-out hebben meer kans op zonen met dezelfde 'ziekte' voor moeders en dochters geldt ook hetzelfde.

Financiële toestand
De crisis verergert dit probleem enkel, waarschuwen de onderzoekers. Professor Katariina Salmela-Aro: "Moeders en vaders dienen als rolmodel voor een burn-out. Ook de financiële toestand was een belangrijke factor. Hoe groter de zorgen over geld, hoe erger de symptomen van de burn-out. De crisis heeft dus hier ook een grote impact op."

Te weinig aandacht
Volgens experts is het eerder zo dat de kinderen leiden onder het tekort aan aandacht van hun ouders, dan dat de burn-out echt besmettelijk zou zijn. Ouders komen vermoeid thuis en ze hebben dan minder tijd om met hun kinderen te lezen, te praten of naar hen te luisteren. (ep)