Ouders zetten gênante foto's op Facebook om dochter te straffen

doorEllen Provoostop 31/10/2012
De 'beschamende' foto van het koppel uit Wisconsin.

De stijgende populariteit van sociale media hebben onze maatschappij aanzienlijk veranderd: dit treft ons werk, vriendschappen en zelfs onze manier van opvoeden. Een Amerikaanse moeder en vader gebruikten Facebook om hun dochter op een creatieve manier aan de virtuele schandpaal te nagelen.

In plaats van hun dochter op een traditionele manier te straffen, gebruikte het koppel uit het Amerikaanse Wisconsin de smartphone van het meisje om grappige foto's van zichzelf op haar Facebookprofiel te zetten. Haar broer laadde de foto's tevens op, op eentje trekken ze bijvoorbeeld gekke gezichten, ook op met het onderschrift: "Mijn ouders namen de gsm van mijn zus in beslag en zetten 10 van deze beelden online."

De reacties op de straf van de ouders zijn gemengd. Sommigen vinden het geniaal, anderen uitten hun sympathie voor het koppel. Blogster Rohinton leeft bijvoorbeeld mee met het tienermeisje: "Ik herinner me hoe het was om tiener te zijn. Moest ik dit hebben meegemaakt, dan zou dit de verschrikkelijste ervaring van mijn leven zijn geweest."

Voorgangers
De moeder en de vader zijn niet de eersten om hun kind op deze manier te straffen. Tommy Jones, bijvoorbeeld, ontdekte dat zijn dochter grof hem had beledigd op Facebook en vernietigde haar laptop. Het filmpje van deze actie ging viraal, maar hij kreeg hierdoor ook heel wat slechte reacties op het internet. Blogster Kirby zegt dat Facebook een plek is waar mensen met elkaar contact kunnen houden: "Het is geen plek waar je je kind moet vernederen."

Meer kwaad dan goed
Deze publieke straf haalde heel wat Amerikaanse media, hierdoor discussiëren experts of virtuele straffen aanvaardbaar en efficiënt zijn of dat ze meer kwaad dan goed doen. Opvoedingsexpert Alfie Kohn zegt dat deze actie contraproductief kan zijn. "Het is beter samen met je kinderen te praten over hun daden. Als je je kind straft, kun je dit beter op een manier doen die rechtstreeks verband houdt met de reden waarom ze gestraft krijgen. Je kunt nooit het gedrag van je kind veranderen door het tegen te werken, dit kan de relatie tussen ouders en kind voorgoed schenden." Velen oordelen echter dat deze foto's grappig en helemaal niet schadelijk zijn.