Overgewicht dreigt voor 3 op 4 Amerikanen

doorRedactieop 20/08/2008

Tegen het jaar 2015 zal volgens een studie 75 procent van alle Amerikaanse burgers met overgewicht of obesitas kampen. Hoewel de overheid allerlei projecten heeft opgestart om overgewicht te bestrijden, houdt de zorgwekkende trend aan, zo meldt de Amerikaanse televisiezender ABC.

Vooral zuidelijk
In 37 van de 50 Amerikaanse staten nam het aandeel mensen met een normaal gewicht het voorbije jaar af. Vooral in de zuidelijke staten van de VS hebben inwoners problemen met zwaarlijvigheid. In Mississippi kampt bijvoorbeeld 67,4 procent van de bevolking met zwaarlijvigheid of overgewicht.

Kinderen
Ook het aantal kinderen en jongeren met overgewicht is sterk toegenomen. Het aandeel van zwaarlijvige kinderen onder de vijf jaar verdubbelde de jongste 20 jaar. Intussen is al een op de vijf kinderen in de VS zwaarlijvig. Mensen met overgewicht hebben een Body Mass Index (BMI) tussen 25 en 30. Wie een BMI van meer dan 30 heeft, is zwaarlijvig.

Diabetes
Een gevolg van de overgewichtepidemie in de VS is dat steeds meer Amerikanen diabetes type 2 krijgen. Het aantal diabetici is het voorbije jaar in 26 Amerikaanse staten sterk toegenomen. (belga/bf)