Paniek: is er binnenkort te weinig koffie in de wereld?

doorTine Kintaertop 03/10/2015

Geraak jij 's ochtends ook niet in gang zonder een deugddoend dampend kopje van het zwarte goud? Dan vrezen we dat we slecht nieuws hebben voor jou. Een Italiaanse koffiegigant voorspelt immers voor een wereldwijd tekort aan koffiebonen.

Andrea Illy, CEO van Illycaffè, ziet de koffietoekomst niet zo heel erg rooskleurig in. "We consumeren allemaal steeds meer koffie", meldt hij aan Bloomberg. "Als het zo doorgaat, zullen we het volgende decennium een extra 40 tot 50 miljoen zakjes koffie nodig hebben om iedereen te bevoorraden." En dat is meer dan wat we momenteel kunnen produceren.

De situatie wordt daarnaast nog extra onder druk gezet door de lage prijzen en de opwarming van de aarde. Als de koffie-industrie zich niet aanpast aan het veranderende klimaat, zullen koffieboeren in Brazilië, Nicaragua, El Salvador en Mexico een deel van hun oogst verliezen. Tegelijkertijd verwacht de International Coffee Organization (jawel, die bestaat) dat we de komende vijf jaar minstens 25 procent meer koffie zullen consumeren. Vooral in landen als India en China, die geen echte koffiecultuur hebben, wordt steeds meer van het warme drankje genuttigd.

"We zullen toch vroeg of laat moeten ingrijpen en een sterke beslissing nemen. We hebben geen idee waar al die extra koffie vandaan moet komen", aldus Illy. We weten niet hoe het met u zit, maar wij beginnen alvast een voorraadje aan te leggen.