Partnergeweld in de lift: grijpt u wél in?

doorRedactieop 13/11/2014

Aan zogenaamde 'sociale experimenten' geen gebrek tegenwoordig, maar de resultaten blijven opzien baren. Neem nu dit geval van fysiek geweld in de lift: een jongeman pakt zijn vriendin hardhandig aan voor de neus van toevallige passanten, nog geen twee procent grijpt onmiddellijk in.

Een klap in het gezicht, een duw tegen de wand, verbale bedreigingen,... De ingehuurde acteur speelde zijn rol in ieder geval met voldoende panache. De reacties wisten helaas iets minder te overtuigen. De meesten doen alsof hun neus bloedt of stappen naar buiten op het moment dat hij ermee dreigt de jongedame te vermoorden. Een oudere dame wees er fijntjes op dat zij ook in de lift stond. "Kunnen jullie daarmee wachten tot ik weg ben?"

Op 53 pogingen was er slechts één persoon die de confrontatie durfde aangaan, een vrouw dan nog. "Als je haar nog één keer aanraakt, bel ik de politie", verklaarde de dappere dame. Waarop ze meteen de ware toedracht te horen kreeg. "Ik kan niet geloven dat de rest niet reageert", luidde haar reactie. De initiatiefnemers zijn van plan om dit scenario te herhalen, maar dan met een man in de slachtofferrol.

Huiselijk geweld blijft in Zweden jammer genoeg hoge toppen scheren. Uit een recent Europes rapport bleek dat 28 procent van de Zweedse dames er al eens mee te maken kreeg. Enkel Denemarken, Finland, Letland en het Verenigd Koninkrijk scoorden nog slechter.