Pijnlijke gevolgen van een uitgeblust seksleven

doorLynn Formesynop 03/04/2014

Als we seksexperte Tracey Cox mogen geloven, kan je als koppel maar beter wat energie pompen in je seksleven. Wie vrijen regelmatig van het menu schrapt, zou zichzelf blootstellen aan een waaier van nadelen, inclusief een kortere levensverwachting.

Ups en downs in je seksleven zijn niet meer dan normaal, maar vrijen te vaak of helemaal ontwijken, heeft best wat pijnlijke gevolgen. Op aanraden van Tracey Cox geven we je daarom een aantal redenen mee om de vlam opnieuw aan te wakkeren.

Losgekoppeld
Studies wijzen uit dat de tevredenheid binnen relaties waar seks ontbreekt al snel krimpt met 50 tot 70 procent. Zelfs al blijf je knuffelen, kussen en naakt slapen, hebben heel wat mensen nood aan seks als meest intense vorm van intimiteit. Vooral voor de mannen die emoties moeilijk lossen, geeft vrijen een uitlaatklep om hun liefde te tonen. "Liefde zonder seks is vriendschap", stelt Cox.

Humeur
We mogen niet onderschatten hoezeer een bevredigende vrijpartij kan werken als buffer tegen de uitdagingen die bij relaties komen kijken. Zo maakt het genot van een orgasme je weerbaar tegen frustraties die voor onnodige ruzies zouden kunnen zorgen. Seks doet met andere woorden wonderen voor je gemoed.

Zelfbeeld
Weten dat iemand naar je verlangt werkt een positief zelfbeeld in de hand. Je zal je automatisch aantrekkelijker en geliefder voelen. Zelfs wanneer jij en je partner al grapten dat seks een fase is die jullie al lang gepasseerd zijn, kunnen twijfels je onzekerheid in de hand werken. Wil hij/zij niet vrijen omdat het geen belangrijk aspect is of is het toch een vorm van zelfopoffering?

Overspel
Wanneer je als koppel stopt met vrijen, verdwijnt (op termijn) ook de zin in seks. "Het is zo dat mensen openlijk of tussen de lijntjes beslissen om te leven zonder", stelt Cox. Toch is seks iets dat nooit verdwijnt. Prikkelende beelden (en mensen) zullen ons altijd omsingelen. De goesting kan daarom ook razendsnel terug de kop opsteken, zeker in vruchtbare omstandigheden. Een aantrekkelijke nieuwkomer met een aanlokkelijk voorstel kan genoeg zijn om te bezwijken. Het is dan ook geen wonder dat seksuele ontevredenheid en ontrouw zo vaak verbonden zijn.

Pijn

Zonder orgasmes wordt de productie van oxytocine en endorfines afgeremd. Nochtans staan deze hormonen gekend als natuurlijke verlichters van (hoofd)pijn.

Levensverwachting
Onderzoek heeft aangetoond dat het risico op een vroegtijdige dood bij mannen boven de vijftig gehalveerd kan worden wanneer ze minstens twee keer per maand vrijen. Zowel vrouwen als mannen kunnen de kans op hartaandoeningen verlagen door twee keer per week seksueel actief te zijn. Ook de risico's op borst- en prostaatkanker zouden dalen.