Platwormen kunnen kankerverwekkende stoffen detecteren

doorRedactieop 09/04/2015

UHasselt-doctoraatsstudente An-Sofie Stevens heeft een snelle en goedkope test ontwikkeld om kankerverwekkende stoffen te detecteren met behulp van stamcellen in platwormen. "Met deze test, waarbij we de delende stamcellen van platwormen tellen na blootstelling, kunnen we het gebruik van proefdieren drastisch verminderen", zeggen Stevens en haar promotor, professor Karen Smeets.

Kankerverwekkende stoffen worden vandaag opgespoord via testen op knaagdieren. "Deze testen zijn niet alleen duur en tijdrovend, het gebruik van proefdieren ligt, omwille van ethische redenen, internationaal ook sterk onder vuur", zegt Stevens. Zowel in Europa als in de VS zoeken wetenschappers daarom naar alternatieve testen, zoals testen op gekweekte cellen. "Deze in-vitro testen falen dan weer vaak in de detectie van stoffen die indirect kankerverwekkend zijn", aldus nog Stevens. "Vandaar dat we iets totaal anders zijn gaan onderzoeken."

Het gaat om een test met platwormen, ontwikkeld door teams van de UHasselt en UGent. "Platwormen zijn unieke organismen voor kankeronderzoek omdat ze beschikken over een groot aantal experimenteel toegankelijke stamcellen", zegt de onderzoekster. "Kankerverwekkende stoffen beïnvloeden de deling van deze stamcellen, wat een verandering teweegbrengt die op een snelle en eenvoudige wijze aantoont of de bewuste stoffen direct of indirect kankerverwekkend zijn."

"Deze toepassing kan het gebruik van proefdieren in kankeronderzoek sterk doen verminderen", zegt Smeets. "Bovendien is de ontwikkelde test sneller én veel goedkoper dan huidige toxiciteitstesten." De onderzoekers zullen nu nagaan of de test met platwormen ook kankerverwekkende stoffen kan opsporen die met behulp van de bestaande toxiciteitstesten doorgaans moeilijk te detecteren zijn.