Pure ginseng schroeft vermoeidheid terug bij kankerpatiënten

doorLynn Formesynop 05/06/2012

Ginseng wordt al zeer lang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde als een natuurlijke energieopwekker. Recent werd het ook getest in de strijd tegen de extreme vermoeidheid die ongeveer 90 procent van alle kankerpatiënten treft.

Vermoeidheid als gevolg van kanker wordt verbonden met een stijging van ontstekingsbevorderende cytokines, proteïnen die een belangrijke rol spelen in ons immuunsysteem. Ook een slechte regulering van het stresshormoon cortisol zou de vermoeidheid in de hand werken.

Pure ginseng
Onderzoekers van het Amerikaanse Mayo Clinic Cancer Centre hebben 340 kankerpatiënten onderzocht tijdens of vlak na hun behandeling. Ongeveer 60 procent van de proefpersonen had borstkanker. Elke dag kreeg de helft van hen 2.000 milligram pure ginsengwortel in capsules toegediend. De rest kreeg een placebo.

"Sommige ginseng die je gewoon over de toonbank kan kopen, wordt verwerkt met ethanol. Hierdoor kan het eigenschappen van oestrogeen vertonen, wat natuurlijk schadelijk zou zijn voor mensen met borstkanker", verklaart dokter Debra Barton. Daarom werd in het onderzoek gewerkt met pure ginsengwortel uit Amerikaanse grond.

Resultaat?
Na vier weken brachten de ginsengcapsules slechts kleine verbeteringen met zich mee in de vermoeidheidssymptomen. In week acht bleken heel wat patiënten echter wel aanzienlijke vooruitgang te boeken. Ze voelden zich veel minder uitgeput en versleten in vergelijking met de placebogroep. Bovendien had het nemen van ginseng ook geen nare bijwerkingen.

Uit eerdere testen op dieren was al gebleken dat de actieve ingrediënten van ginseng (ginsenosiden) cortisollevels reguleren en de hoeveelheid cytokines die ontsteking bevorderen, reduceren. "Als we ginseng nu kunnen inzetten om het lichaam beter te moduleren tijdens de kankerbehandeling, kunnen we ernstige, langdurige vermoeidheid misschien voorkomen", besluit dokter Barton. Toekomstig onderzoek zal dan ook nagaan wat het effect van ginseng is op specifieke biomarkers voor vermoeidheid.