Radio aan: muziek op het werk maakt je productiever

doorLien Buyckop 16/05/2012

Wie tijdens het werken naar muziek luistert, zal beter presteren dan iemand die dat niet doet. Stilte is namelijk niet goed voor onze creativiteit, maar zachte achtergrondgeluiden stimuleren onze geest des te meer.

De perfecte geluidssterkte is ongeveer 70 decibel, wat overeenkomt met het lawaai dat een voorbijrijdende auto maakt. Daardoor is het ideaal om te werken met een radio op de achtergrond of zelfs pratende mensen in een café.

70 decibel
"Het is wel erg belangrijk dat je die 70 decibel niet overschrijdt", zegt professor Ravi Mehta van de University of Illinois. Hij onderzocht de manier waarop de hersenen informatie verwerken bij verschillende soorten achtergrondlawaai.

"Niet genoeg lawaai stimuleert de geest te weinig of zelfs helemaal niet. Te luid zorgt er dan weer voor dat we afgeleid zijn, en dat is niet goed voor het denkproces", stelt hij. "Het gemiddelde is dus perfect."

Ter vergelijking: een verkeersstroom produceert 85 decibel en de claxon van een vrachtwagen 110 decibel, terwijl een gesprek aan een naburige tafel in een restaurant slechts 60 decibel opwekt.

Wie zich houdt aan die 70 decibel, kan daar zeker voordeel uit halen. "Een zekere afleiding door geluiden verbetert in de eerste plaats ons vermogen om problemen creatief op te lossen", zegt professor Mehta. "Daar komt nog eens bij dat het ons ook openstelt voor het gebruik van nieuwe methodes en producten."

Anders denken
"In plaats van je op te sluiten in een stille kamer tijdens het zoeken naar een oplossing, kan het verlaten van die vertrouwde omgeving je veel beter helpen. Een lawaaierige omgeving, zoals een café, zet je brein aan om anders te denken en levert meestal creatieve ideeën op", meent hij.

Wie dat niet meteen ziet zitten, kan natuurlijk ook beginnen met zijn radio aan te zetten tijdens het werken... Doen!