Rara, wat checken we 150 keer per dag en laten we geen 6 minuten met rust?

doorInge Ringootop 11/02/2013
© Thinkstock.

Ooit al eens naar het werk of school vertrokken zonder gsm? Dan heb je ongetwijfeld al aan de lijven ondervonden hoe verschrikkelijk het is om een dag zonder je favoriete gadget door te brengen. Volkomen normaal dat onwennig gevoel. Zo zouden we volgens een onderzoek per dag 22 telefoontjes ontvangen of negeren, 23 sms'jes zenden of ontvangen en onze telefoon tot 150 keer per dag checken. Slik.

Het was telefoniemastodont Nokia die een studie uitvoerde naar ons gsm-gebruik. Vervolgens analyseerde gsm-deskundige Tomio Ahonen de resultaten die we op zijn minst verrassend mogen noemen. Ahonen kwam onder andere tot de conclusie dat mensen met een smartphone maar liefst 150 keer per dag naar het schermpje kijken, berekend op een dag waarbij ze 16 uur in wakkere toestand zijn. Concreet betekent dit dat we zo afhankelijk zijn van onze gsm dat als we meer dan 6,5 minuten niet kijken, we ons totaal verloren voelen. Maar ook personen met gsm's die een pak minder toepassingen bevatten, kunnen het niet laten om hun favoriete toestel tientallen keren per dag boven te halen.

"De gemiddele gsm-gebruiker pleegt en ontvangt drie telefoontjes per dag", aldus Ahonen die door het economisch magazine Forbes wordt beschouwd als de meest invloedrijke mobiele telefoniekenner. Hoe komen we dan aan die 22 telefoontjes per dag? "De zestien andere telefoontjes zijn 'storingen'. We gebruiken een verkeerd nummer of we doen een poging zonder resultaat. Verder gebeurt het ook wel eens dat we vergeten zijn dat we onze beltoon hebben aangepast of dat we gewoon te traag zijn om onze gsm op te nemen", gaat de deskundige verder.

Onmisbaar
Maar dan nog, 150 keer per dag naar een onnozel gsm-schermpje kijken, dat is toch gigantisch veel? "Klopt", zegt Ahonen, "maar niet als je eens nadenkt over hoe vaak je naar je toestel kijkt." En meneer Ahonen heeft een punt, want geef toe, naar wat kijk je het eerst zodra je uit dromenland ontwaakt? Je gsm. En jawel, ook voor je gaat dutten, kan je het meestal niet laten om je favoriete onmisbare gadget nog even in je jeukende handjes te houden. Of het nu is om een laatste telefoontje te plegen, om een sms'je te versturen, om nog even op internet te surfen of om je alarm in te stellen, al deze acties samen zorgen ervoor dat we uiteindelijk aan 150 blikken per dag komen.