Rebirthing

doorRedactieop 31/12/2007

Door langdurig en ononderbroken te ademen zou je jezelf kunnen genezen van stress en angsten, geboortetrauma's, verslavingen, eczeem, rugklachten, migraine, fantoompijn, seniliteit... Althans, dat is wat rebirthing belooft. Reporter Kaat onderwierp zich aan een sessie en was even helemaal van de wereld.

Wat is het?

Een ontspanningstechniek die 'droog' of onder water kan gebeuren en waarbij je je door langdurig, ononderbroken in- en uitademen bewust moet worden van blokkades en (emotionele of fysieke) pijn. De naam is overigens dubbel: hij verwijst naar het gevoel herboren te zijn wanneer je oud zeer kunt loslaten, én naar de kans om trauma's die je bij eigen geboorte opliep te overwinnen.

Waar halen ze het?
Rebirthing werd in de jaren zeventig ontwikkeld door Leonard Orr, die zo de 'herinneringen' aan zijn geboorte wilde verwerken, maar de principes gaan terug op de veel oudere, Indische pranayoga. Vandaar dat er gewerkt wordt met begrippen als 'prana' (de levensenergie, die je met rebirthen leert inademen), 'reïncarnatie' (het idee dat we als baby niet alleen getekend zijn door de ervaringen in de moederschoot, maar ook door vorige levens) en 'energetische velden' (het principe dat ons lichaam is omgeven door energie, die op een bepaalde frequentie trilt). Orr reisde overigens meermaals naar India om er in contact te komen met Babaji, een onsterfelijke yogi van duizenden jaren oud, die zich aan hem manifesteerde, en - het wordt nog mooier - ook met Jezus contact zou hebben gehad.

Onze rebirther, Rose Windels, werkte ooit als muziekuitgeefster in de showbizz, maar heeft zich jaren geleden op het rebirthen toegelegd, waarbij ze eigen accenten toevoegde, zoals de handoplegging en het zingen van mantra's. Ze vertaalde en bewerkte ook een boek van Orr: 'Waarom doodgaan als leven ook kan' (Mens & Cultuur Uitgevers). Daarin wordt de fysieke onsterfelijkheid belicht, die je zou kunnen bereiken door een combinatie van rebirthing (luchtpurificatie), tweemaal baden per dag (waterpurificatie), vasten en vegetarisch eten (aardepurificatie) en zoveel mogelijk vertoeven in de buurt van vuur (vuurpurificatie).

De methode heeft overigens niks te maken met een gelijknamige techniek uit de VS, waarbij je je geboorte herbeleeft doordat therapeuten je in lakens wikkelen en met gewichten op je drukken. Die techniek kwam een paar jaar geleden zwaar in opspraak toen een meisje stierf na een uit de hand gelopen sessie.

Bijzonder detail
Op het dekentje dat ik over me heen krijg, staat een poezenprint, en dat is geen toeval. Rose is behalve rebirther ook een groot liefhebster van katten, waaraan ze helende krachten toeschrijft. Vorig jaar vertaalde ze het boek 'De kat, feiten en raadsels' van Gérard Lippert en José Moinaut (VUB Press).

Wie mag het geven?
De titel is niet beschermd. Iedereen die het dertig of veertig keer ondergaan heeft, kan zelf aan de slag. Doe in elk geval navraag bij anderen voor je een therapeut in vertrouwen neemt.

Wat wordt er beloofd?
'Ik genees niets, jij geneest jezelf', zegt Rose. Het aantal klachten waarvan je jezelf dankzij rebirthing zou kunnen genezen, is niet min: stress en angsten, geboortetrauma's, verslavingen, eczeem, rugklachten, migraine, fantoompijn, seniliteit... Rose Windels: 'Rebirthing werkt op psychisch, fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Die vier lichamen worden opnieuw gevoed door zuurstof, die zuiverend werkt en elke cel laat vibreren. Waar er blokkades zijn, botst die zuurstof, wat even pijn doet, tot die blokkade wordt opgelost.'

Het achterliggende idee is: mensen worden ziek door verkeerde gedachtepatronen. Als ze op een andere manier in het leven leren staan, zullen ze daar niet alleen emotioneel maar ook fysiek beter van worden. Rose Windels: 'Een vrouw had cysten in haar kaak. Toen ze bij mij kwam, bleek dat ze een gewelddadige man had gehad die haar met een lat op de wang had geslagen. Door de haat voor haar man had ze die pijn vastgehouden op de kaak, ook na verschillende operaties. Wat is een cyste anders dan een opeenhoping van kwade gevoelens? Ik heb haar kunnen helpen door haar te leren door die haat heen te ademen.'

Rose gaat ervan uit dat mensen door hun onderdrukte boosheid en angsten niet alleen ziektes over zich afroepen, maar ook fysiek onheil, onvriendelijke levenspartners, zelfs ongevallen. Ze geeft het voorbeeld van een vrouw die zwanger was en een ondraaglijke pijn in haar heupen voelde: 'Toen hoorde ik dat ze ooit van haar fiets was gevallen. Zij was die pijn vergeten, maar haar cellen niet. Wellicht was ze op dat moment ook boos geweest: we krijgen namelijk geen ongeval als we vrolijk en relaxed rijden. Maar als we boos en agressief achter het stuur kruipen, vragen we eigenlijk om een botsing.'

Wanneer mag het niet?

Er zijn geen tegenindicaties, aldus Rose, maar toch even dit: door het voortdurend te veel ademhalen daalt het koolzuurgehalte in het bloed, en raakt het zuur-base-evenwicht in je lichaam verstoord. Gevolg is dat je lichte verschijnselen van hyperventilatie krijgt: de spieren verkrampen, wat het getintel in armen, benen en om de mond verklaart. Doordat je je lichaam uit evenwicht brengt, kan ook een soort van ijlheid of trance ontstaan. Met andere woorden: best even checken bij de huisarts voor je je in dit avontuur stort - al moet daar ook aan toegevoegd dat twee artsen hun patiënten ook naar Rose doorverwijzen.

Rebirthing volgens Rose Windels: 'Veel mensen noemen dit een alternatieve therapie, maar ik weet niet wat er alternatief is aan ademhalen: dat is het eerste en het laatste wat we doen. Als je niet goed ademt, werken de mechanismen in je lichaam niet, want zuurstof zuivert je. Wat er bij rebirthen gebeurt, is dat je weer in je kracht gaat staan, helderder ziet. Er zijn mensen die me na een paar sessies zeggen: 'Het is de eerste keer dat ik de bloemen in mijn tuin heb geroken''

Het proefkonijn
Ik slaak een zucht van geluk wanneer ik - wegens een gebrek aan files - veel te vroeg op m'n bestemming aankom en nog even het nabijgelegen dorpje Sart verken. Een parel is het, met een uitnodigend dorpsplein en een warenhuis waar een stokoud vrouwtje de plak zwaait. Ze vraagt me om hardop de prijzen voor te lezen van wat ik heb gekocht, rekent alles met de hand uit en vervult tussendoor haar functie als dorpskrant. Hakuna matata. Nooit ben ik zo onthaast naar een sessie vertrokken, en dan moet het Grote Rusten nog beginnen.

Rose, die met fijne vlechtjes en een amalgaam van hangers en amuletten ongetwijfeld indruk maakt in het dorp, vraagt me te gaan liggen op een mat, de ogen te sluiten en zo hoog mogelijk in en uit te ademen. Inademen: dat is lucht én levensenergie (prana) opnemen, uitademen staat voor het loslaten van pijn en trauma's. Intussen tikt Rose zacht op m'n voorhoofd, schudt ze aan mijn heup, trommelt ze op m'n borstbeen en keel.

Net op het moment dat ik me afvraag of we hier echt een uur mee moeten doorgaan, begint Rose met diepe, indringende stem mantra's te zingen. Hilarisch is het, en tegelijk snijden de klanken door merg en been. Stilaan begint mijn hoofd te duizelen, mijn handen en voeten worden stijf, ik voel een vervelend getrek in mijn tenen. 'Blijf ademen, adem er gewoon door', luidt de opdracht. 'En probeer iets sneller te gaan.' Droombeelden duiken op, hoezeer ik me ook verzet. Ik wil niet wegdoezelen, ik wil bij de zaak blijven, maar ik verdwijn tussen draken en leeuwen, een sneeuwlandschap waarop ik te pletter stort, een busje met geliefden dat me uitzwaait. Wat heeft dat allemaal te betekenen?

'Gaat het?' hoor ik plots. We blijken een uur later te zijn. 'Heb ik zo lang geslapen?' vraag ik. 'Je hebt niet geslapen, je bent uit je lichaam getreden', antwoordt Rose. 'En er is een stukje van jezelf gestorven.' Ik kom tergend langzaam tot mezelf, alsof ik ontwaak uit een anesthesie. Verstijfd, versuft. Beschaamd ook: de gedachte dat ik helemaal van de wereld was, geeft me het gevoel dat ik naakt voor Rose sta. Ze kijkt me aan, alsof ze wil zeggen: 'Voor de dag ermee, wie ben je echt?'
Dat ze veel onderdrukte boosheid heeft gevoeld, zegt Rose, veel on-uitgesproken angsten ook. 'Ik zag dat je met je benen en voeten aan het draaien was', zegt ze. 'Dan vraag ik me af: waarom vind je het zo lastig in het leven te staan? Ben je misschien niet goed geaard?' Boos, bang, niet geaard? Ik? Ik ben een stresskonijn en slik m'n scherpste gedachten inderdaad weleens in, maar verder vind ik mezelf al jaren zo gelukkig dat het bijna saai wordt. Beeld ik me dat dan misschien alleen maar in? Of is dit een soort standaardprocedure om me uit m'n tent te lokken? We praten nog wat na over de kunst om voor je gevoelens op te komen, en toasten dan met een frisse pint op het nieuwe centrum dat Rose hier straks, samen met collega Nicole Janssens, opent. Ik geloof in haar goede bedoelingen, maar als ik dan toch eerlijk voor mijn gevoelens moet uitkomen: mijn ding is het niet.

Conclusie
Een therapie voor wie bestand is tegen de nodige new-agemystiek. Nuchtere stervelingen zullen het regelmatig in Keulen horen donderen. Bovendien staat de therapie wetenschappelijk op drijfzand. Zo strookt het idee dat je herinneringen zou hebben aan je eigen geboorte niet met onderzoek waaruit blijkt dat je geen herinneringen kán opbouwen voor je twee eerste levensjaren. Ook de theorie dat je onheil over je afroept door verkeerde gedachtepatronen en onverwerkt leed is op z'n zachtst gezegd omstreden.

Praktisch
Een sessie rebirthing kost 40 euro per uur en duurt gemiddeld één tot anderhalf uur. Om werkelijk te veranderen heb je volgens rebirthers zeker tien sessies nodig. Daarvoor kun je terecht in Mensopolis, een Nederlandstalig tranformatiecentrum in de buurt van Francorchamps, dat op 4 september de deuren opent met een opendeurnamiddag.

Meer info via Mensopolis, Cokaifagne 70-71, 4845 Jalhay.
Tel. 087/22.33.15, www.mensopolis.be en via Rose Windels, tel. 0497/48.25.50, loverose33@skynet.be en www.rosewindels.tk. Rose Windels geeft ook workshops en lezingen rond het thema.


Door Kaat Schaubroeck
(Goed Gevoel, september 2004)