Recept van de dag: zomerse tomatentaart met pistou en burrata

doorNele Annemansop 12/08/2017

Elke dag schotelen we je met plezier een nieuw recept voor dat zowel lekker als gezond is.

Dit heb je nodig:

Voor het brokkeldeeg:

  • 140 g toervetstof
  • 250 g bloem
  • 4 g zout
  • 125 ml water
  • 1 eigeel

Voor de geroosterde tomaten:

  • een ovenschotel met een mengeling van ongeveer 1 kg tomaten (kleine trostomaten, kerstomaten in geel, rood, oranje en bruin, Roma-tomaten, Coeur de boeuftomaten

Voor de afwerking:

  • enkele eetlepels pistou
  • 100 g burrata

Zo ga je aan de slag:

Rooster de tomaten de avond voordien in de oven.

  1. Gebruik een mengeling van verschillende soorten tomaten en snijd ze in verschillende vormen.
  2. Leg ze op een bakpapier in een ovenschotel.
  3. Besprenkel met olijfolie, Provençaalse kruiden en doe er ook wat verse zuiderse kruiden bij zoals verse oregano, tijm, rozemarijn en salie.
  4. Snijd een bol look doormidden en leg die mee op de bakplaat.
  5. Laat ze afkoelen en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.

Voor de brokkeldeeg wordt toervetstof gebruikt. Die is vaster van structuur dan gewone boter en smelt niet zo gemakkelijk uit. Het wordt ook gebruikt om bladerdeeg te maken. Tijdens het bakken zorgt deze vetstof ervoor dat er zich laagjes vormen, net zoals in bladerdeeg. Het deeg is lekker krokant.

  1. Snijd de toervetstof in stukjes en meng ze met de overige ingrediënten voor het brokkeldeeg.
  2. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.
  3. Neem 250 gram van het brokkeldeeg. Het overige brokkeldeeg kan je gebruiken voor een andere taart of bewaren in de diepvries voor een andere keer.
  4. Rol het deeg uit tot 2 mm dikte en schik het in de bakvorm van bijvoorbeeld 20 cm op 20 cm.
  5. Prik het deeg in met een vork en bak de taartbodem 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. De taartbodem mag al redelijk goed gebakken zijn vooraleer de vulling erop komt.
  6. Smeer een dun laagje pistou op de taarbodem.
  7. Schik er rijkelijk de gekonfijte tomaten op.
  8. Scheur de burrata en verdeel die over de taart.
  9. Bak de taart een tweede keer af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15 à 20 minuten tot de tomaatjes warm zijn en de burrata gesmolten is.
  10. Haal de taart uit de oven en verdeel er hier en daar nog wat pistou over. Doe er wat blaadjes Provençaalse basilicum over en eet de tomatentaart warm of lauw. Eventueel kan je er nog een lekkere, frisse salade bij serveren.
  11. Bon appétit!

Meer recepten vind je op www.dishcover.be.