Reep pure chocolade per dag kan hartaanval voorkomen

doorSteven Alenop 02/06/2012

Wie 10 jaar lang elke dag een reep pure chocolade eet, loopt minder risico op hartaanvallen en beroertes. Het gaat dan wel om erg bittere chocolade, met minstens 70 procent cacao.

Onderzoek onder 2013 Australiërs toonde aan dat de lekkernij 70 dodelijke hartaanvallen kan voorkomen op elke 10.000 chocolade-eters in een periode van 10 jaar.

Hartpatiënten
"Deze donkere chocola kan een alternatief zijn voor of een aanvulling op medicijnen voor hartpatiënten", stelt onderzoekster Ella Zomer van de Monash University in het British Medical Journal. Veel mensen eten uiteraard ook liever chocolade dan pillen te slikken.

Antioxidanten
Chocola met veel cacao dankt zijn voordelen aan de vele antioxidanten. Die verwijden de bloedvaten, waardoor de bloeddruk daalt. Hetzelfde effect werd gemeten bij groene thee en felgekleurd fruit zoals rode appels en bosbessen.

Waarschuwing
Deskundigen waarschuwen dat buitensporig veel chocolade eten echter ook dik maakt, wat juist weer kan leiden tot hart- en vaatziekten. Maar de onderzoekers adviseren een chocoladieet te combineren met voldoende beweging.