Regelmatige seks halveert risico op hartaanval

doorRedactieop 08/01/2010

Mannen die regelmatig de liefde bedrijven hebben tot 45 procent minder kans om een levensbedreigende hartaandoening op te lopen dan degenen die slechts een keer per maand seks hebben of minder. Dat blijkt uit recent onderzoek.

Beschermend effect
De studie bestudeerde meer dan 1.000 mannen tussen de 40 en de 70 jaar. Daaruit blijkt dat seks een beschermend effect op het mannelijk hart heeft, er werd niet nagegaan of dit bij vrouwen ook het geval is. De onderzoekers namen ook andere risicofactoren in rekening als leeftijd, gewicht, bloeddruk en het niveau van cholesterol. Ze roepen nu dokters op mannen te vragen naar hun seksuele activiteit wanneer ze hun risico op hartziekten berekenen.

Lichamelijk of emotioneel?
Hoewel al lang gezegd wordt dat seks goed is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, bestaat er weinig wetenschappelijk bewijs dat regelmatig vrijen belangrijke aandoeningen als hartziekten bestrijdt. Het is de onderzoekers nog niet duidelijk of deze voordelen komen door de lichamelijke of emotionele effecten op het lichaam. Mannen met een gezond libido en die het regelmatig doen, zijn vaak gezonder. Bepaalde vormen van seks zijn lichamelijk inspannend zodat ze de cardiovasculaire gezondheid bevorderen. Ook blijkt dat hoe regelmatiger je seks hebt, hoe intiemer je relatie is, dit kan je gezondheid bevorderen door stress te beperken en dankzij de sociale ondersteuning.

Nog voordelen
Uit een eerder onderzoek bleek al dat mannen die minstens vijf keer per week ejaculeren tijdens seks of masturbatie veel minder kans lopen op prostaatkanker. Wekelijks een of twee keer vrijen kan je immuunsysteem in de winter stimuleren en de kans op verkoudheden en griep verminderen. Daarnaast blijkt dat regelmatige seks de geurzin van vrouwen verbetert, dit mechanisme helpt hen de band met hun baby te verbeteren. (ep)