Roodste tomaten zijn niet de lekkerste

doorInge Ringootop 28/06/2012

Hoewel de supermarkten maar al te graag uitpakken met blinkende rode tomaten, zijn de schijnbaar mooiste tomaten toch niet de lekkerste. Zo hebben biologen ontdekt dat in de drang naar meer kleur een gen vernietigd wordt dat eigenlijk verantwoordelijk is voor de vorming van smaakstoffen.

Biochemici van de universiteit van Californië hebben het gen geïdentificeerd. Volgens de wetenschappers hebben veel tomaten uit de supermarkt weinig aroma, omdat ze door de jaren heen genetisch zo omgeprogrammeerd zijn dat ze perfect rood kleuren. Tijdens dat proces gaat echter ook het gen verloren dat de tomaten hun smaak geeft.

Het gen in kwestie zorgt voor de ontwikkeling van zogenaamde chloroplasten. Die zijn er verantwoordelijk voor dat onrijpe tomaten er groen uitzien. Daarnaast zorgen ze ook voor suiker en carotinoïde. Wanneer de tomaten rijp worden, verhinderen die chloroplasten echter ook dat ze volledig rood worden.

Visuele verleiding
Omdat consumenten zich graag visueel laten verleiden, zijn telers al meer dan zeventig jaar in de weer om tomaten er vlekkeloos en gelijkmatig rood te laten uitzien. Daardoor werd het 'smaakgen' in veel moderne soorten vernietigd. Het resultaat? Tomaten die perfect ogen in de vitrine, maar een kleffe smaak geven in de mond. De vorsers stellen echter mogelijkheden te zien om de tomaten weer genetisch zo te veranderen dat ze winnen aan smaak, zonder aan kleur in te boeten.