Ruziewijze voorspelt kans op scheiding

doorRedactieop 30/09/2010

De manier waarop jullie ruziemaken, voorspelt hoeveel kans jullie hebben dat de relatie op de klippen loopt. Dat concludeert Kira Birditt van de University of Michigan na een studie bij 373 koppels.

Koppels hadden het meest kans op scheiding als de ene partner het probleem constructief probeert aan te pakken, terwijl de andere zich terugtrekt uit de discussie. Koppels die alletwee hun best doen om het conflict constructief op te lossen, hebben het minst kans op scheiding.

Niet investeren
"Het eerste patroon beschadigt de kans op een lang huwelijk omdat de constructieve partners het terugtrekken interpreteren als 'niet willen investeren in de relatie' in plaats van de afkoelingsperiode zoals het meestal is bedoeld", argumenteert Birditt in het vakblad Journal of Marriage and family.

Vrouwen evolueren, mannen niet
Al is er wel enige hoop: de meeste vrouwen evolueerden in hun relatie van een destructieve naar een meer constructieve ruziestijl, en gingen zich minder terugtrekken. Mannen blijven 'trouw' aan hun ruziemethode.

"Vrouwen stellen de relatie centraler dan mannen, waardoor ze meer inspanning leveren om die gaande te houden. Ook trokken ze zich minder terug uit de discussie. Eens ze inzien dat de terugtrekkingsmethode meer kwaad dan goed doet, veranderen ze van methode."

46 procent scheidde
De koppels werden in totaal vier keer geïnterviewd over een periode van 16 jaar. Het eerste interview vond plaats in het eerste jaar van hun huwelijk. 29 procent van de mannen en 21 procent van de vrouwen rapporteerde geen enkel conflict in het eerste jaar huwelijk. Na 16 jaar was toch bijna de helft (46 procent) gescheiden. (edp)