Saaie job? Hier is nog een reden om te solliciteren

doorEllen Provoostop 20/06/2016

Tel jij vanaf je arriveert op het werk de seconden af tot je weer naar huis mag? Wetenschappers ontdekten nog een reden waarom je dan maar beter aan het solliciteren gaat: gebrek aan uitdaging heeft op lange termijn een negatief effect op het brein.

Hoofdonderzoeker Joseph Gryzwacz aan de universiteit van Florida State bestudeerde 5.000 volwassen werknemers. Hij nam daarbij de werkplekken van de deelnemers en hun vermogen om informatie te onthouden en later in de praktijk te gebruiken onder de loep.

De resultaten toonden aan dat een complexe dagtaak, waarbij je nieuwe taken leert en nieuwe uitdagingen aangaat, leidt tot betere cognitieve prestaties. Dit was zeker het geval voor vrouwen. "Psychologen zeggen dat het brein als een spier is: als je je hersenen niet gebruikt, verzwakken ze. Dit onderzoek bevestigt deze theorie", aldus Grzywacz.

De onderzoekers ontdekten ook dat wie in een vuile werkomgeving aan de slag moet gaan, slechter scoort op cognitieve tests. Grzywacz legt uit: "De werkplek kan de cognitieve functies beïnvloeden. Het is belangrijk dat we jobs creëren waar werknemers zelf beslissingen kunnen nemen om hun hersenkracht op latere leeftijd te beschermen. En daarnaast is het ook belangrijk dat je bureau of omgeving proper blijft."

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat schimmel, lood of lawaai een grote tol eisen op de gezondheid van het brein tijdens het verouderingsproces.