Scheiden is te duur: crisis leidt tot meer ontrouw

doorLien Buyckop 05/06/2012

Het aantal leden van websites die getrouwde mannen en vrouwen in contact brengen met een minnares of minnaar, is het afgelopen jaar met 200 procent gestegen. Volgens experten heeft dat alles te maken met de economische crisis, want die zorgt ervoor dat ongelukkige koppels zich geen scheiding meer kunnen veroorloven.

Eén van die datingwebsites is IllicitEncouters.com. Zij verwelkomden 27.000 nieuwe leden, een stijging met 200 procent in vergelijking met het vorige jaar, sinds de crisis begonnen is. Velen daarvan lieten op hun aanvraagformulier weten dat ze niet in staat waren om hun ongelukkige relatie te verlaten, omwille van hun financiële situatie.

Te duur
"Veel koppels zitten vast in een ongelukkig huwelijk omdat ze zich een scheiding gewoon niet kunnen veroorloven", bevestigt consultant Rosie Freeman-Jones. Niet verwonderlijk, want volgens Britse berekeningen kost een scheiding gemiddeld maar liefst 13.000 pond (of 16.000 euro).

Niet alleen de juridische kosten vormen daarbij een groot probleem, maar ook de opstapeling van de schulden en de stagnerende huizenmarkt. "Het is een feit dat veel koppels hun huis niet kunnen verkopen omdat de markt stagneert. Erger nog: soms is het huis zelfs minder waard dan bij de aankoop", zegt Freeman-Jones.

Veel ongelukkige mannen en vrouwen besluiten daarom om niet te scheiden, maar om 'simpel' en 'goedkoop' vreemd te gaan. "Heel wat mensen die zich nu inschrijven, zeggen dan ook dat hun huwelijk eigenlijk al voorbij is."

Man vs. vrouw
Vreemdgaan is in dit geval dus geen romantische, verliefde beslissing, maar wel een praktisch gevolg. De zoektocht naar seksuele opwinding, verveling in het eigen huwelijk en nood naar een egoboost zijn voor mannen dan ook de voornaamste redenen om vreemd te gaan, zo blijkt uit een recente enquête van undercoverlovers.com.

Vrouwen daarentegen gaan veeleer op zoek naar emotionele voldoening, een verbetering van hun zelfvertrouwen en eeuwigdurende liefde. Overspelige vrouwen zullen daardoor ook veel sneller verliefd worden op hun minnaar dan hun mannelijke tegenhangers.