Schrijf ze op (+ 7 andere tips voor complimentendag)

doorNina Dillenop 24/02/2015

Nu zondag 1 maart is het Nationale Complimentendag, een dag waarop we massaal zonder schroom met complimenten kunnen strooien. Constructief complimenteren zonder voor slijmbal te worden versleten is een kunst op zich. Met deze tips lukt het.

1. Schrijf ze op.
Niet zo goed in mondelinge complimentjes? Schrijf ze op een briefje. Marketingbureau Antenno maakt de drempel nog lager. Zij ontwikkelden een complimentendoos die je met jouw bedrijf kan bestellen. Zo'n doos bevat vijftig kaartjes die je kan gebruiken om complimentjes aan je collega's te geven. Naast een basiszinnetje zoals "Bedankt" of ""Omdat je het verdient", kan je zelf nog een tekstje toevoegen. De opbrengst van de complimentendozen gaat integraal naar de vzw "een hart voor ALS", de spierverlammingsziekte die eerder in de spotlight stond met de Ice Bucket Challenge. Een win-winsituatie voor iedereen dus.

2. Wees specifiek
"Dat heb je góed gedaan!", altijd leuk om te horen, maar het blijft een vaag en weinig opbouwend compliment. Zeker in een werkgerelateerde context is het belangrijk om specifiek te zijn: wat exact vond je zo goed aan de presentatie van die collega? Waarom juist? Specifiek zijn is niet alleen goed voor het ego van de ontvanger, maar zorgt ook voor goede of zelfs betere resultaten in de toekomst. Gebruik de ik-vorm, en ga uitgebreid in detail.

De complimentendoos

3. Complimenteer regelmatig, maar overdrijf niet.
Ook regelmatig complimenten geven is goed voor de (werk)sfeer. Wie vaak complimenten geeft aan zijn werknemers, zeker als leidinggevende, geeft beter aan wat hij van hen verwacht. De zogenaamde losada ratio is een goede richtlijn om constructieve feedback te geven op het werk. Deze psychologische maatstaf gaat ervan uit dat mensen het best functioneren als aan een negatieve interactie telkens drie positieve interacties zijn gekoppeld. Meer positieve emoties geven mensen meer vertrouwen, waardoor ze flexibeler en creatiever worden.
Overdreven veel complimenten zijn dan weer ongeloofwaardig. Let er op dat je het altijd meent, en hou het compliment realistisch, of de ontvanger zal het niet aanvaarden en geen waarde meer hechten aan jouw toekomstige complimenten.

4. Persoonlijkheid boven uiterlijk.
In jouw vrienden- en kennissenkring met complimenten strooien is uiteraard ook belangrijk. Een simpele "leuke trui!" of "mooi kapsel!" is er snel uit, maar vergeet ook geen complimenten te geven over de persoonlijkheid van de mensen uit je omgeving. Dat is vaak moeilijker, maar die worden des te meer in dank afgenomen.

5. Koppel een vraag aan je compliment
Het is heel menselijk - en dus ook herkenbaar - dat we niet weten hoe om te gaan met complimenten. Wie geprezen wordt om een kledingsstuk zal bijvoorbeeld vergoelijkend mompelen "ach, een koopje...". Anticipeer als complimentengever op zulke reacties door een vraag te koppelen aan je compliment. "Dat heb je efficiënt en snel opgelost, hoe kreeg je dat voor elkaar?" De ontvanger van het compliment weet zich een houding te geven door te antwoorden op de vraag, en jij hebt toch kunnen zeggen wat je wou zeggen zonder de persoon in verlegenheid te brengen.

6. Vergelijk niet met anderen.
"Je hebt die situatie voortreffelijk aangepakt. Gelukkig was jij er, want collega X zou dat nooit tot een goed einde hebben gebracht." Fouter dan fout. Geef geen complimenten waarbij je anderen in een slechter daglicht stelt. Dat ondergraaft ook jouw geloofwaardigheid als complimentengever volledig.

7. Pas je stijl aan
Sommige mensen vinden het heerlijk om en plein public gelauwerd te worden, andere zinken door de grond bij zoveel aandacht in grote groep. Pas je stijl van complimenteren aan de persoon aan. Waar de ene graag vermeld wordt op een vergadering, wordt de ander veel gelukkiger van een persoonlijk mailtje.

8. Top, prima, super!
"Breng je dat in orde tegen morgen? Super, bedankt!" en "Fijn dat jij die taak wil doen!". Wie voortdurend praat in superlatieven als "top!" en "prima!", maakt het voor zijn omgeving moeilijk om een onderscheid te kunnen maken tussen vriendelijk zijn om de goede sfeer te behouden, en gemeende positieve feedback. Complimenten worden hierdoor niet opgepikt of niet meer geloofd door anderen. Zorg dat de betekenis van jouw complimenten niet vervlakt door een rustigere, zakelijke toon aan te houden als je er één geeft. En wees niet té gul met die mierzoete en bovenal oppervlakkige superlatieven.

Meer weten over de Nationale Complimentendag? www.complimentendag.be
www.geefeencompliment.be

Wees spaarzaam met oppervlakkige superlatieven als "super!" en "prima!"