Seks maakt je slimmer (zeker met een nieuwe partner)

doorLien Buyckop 06/03/2013

Regelmatig seks hebben kan een boost geven aan brein. Dat blijkt uit Italiaans onderzoek. Dat is vooral het geval bij mensen in een nieuwe relatie. Hun zenuwgroei is groter, wat de alertheid bevordert. Daarnaast kan seks ook de groei van hersencellen aanmoedigen in het deel dat verantwoordelijk is voor het geheugen en leervermogen. Bovendien zou seks het brein ook beschermen tegen mentaal verval door meer voedingsstoffen naar het brein te brengen.

Dat blijkt uit verschillende studies, waaronder dat van een groep wetenschappers van de Universiteit van Pavia in Italië. Zij voerden bloedtests uit bij drie verschillende groepen proefpersonen: mensen die nog maar net verliefd waren, mensen met een langdurige relatie en singles.

Zenuwgroei
Bij de eerste groep was er duidelijk een grotere zenuwgroei te zien dan bij de twee andere. Die groei is cruciaal voor het menselijk welzijn én de mentale alertheid. Maar hoe langer een koppel samenbleef, hoe minder groot de zenuwgroei werd. Dat toont aan dat de gezondheidsvoordelen zich vooral voordoen in het begin van een relatie.

Groei hersencellen
Verder toonden de resultaten ook aan dat seks niet alleen stress vermindert, maar ook een boost geeft aan het hersenvermogen. Die bevindingen worden bevestigd door een aparte studie die de mentale gezondheid van ratten bekeek, uitgevoerd aan de Princeton University in Amerika.

Mannelijke ratten werden in twee groepen verdeeld: de leden van de ene groep mochten maar een keer op twee weken seks hebben, de andere groep deed het in diezelfde periode dagelijks.

Op het einde van de studie stelden de wetenschappers vast dat de seksueel actieve ratten niet alleen een grotere groei van zenuwcellen hadden, maar ook een lager gehalte van stresshormonen.

Daarnaast bleek ook: hoe meer seks je hebt, hoe meer cellen er kunnen groeien. Dierenstudies suggereren dat seks de groei van hersencellen in de hippocampus stimuleert, het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor het geheugen en het leervermogen.

Van factoren zoals stress en depressies werd aangetoond dat ze de hippocampus doen krimpen, maar sporten én seks kunnen dat effect tegengaan.

Mentaal verval
Ten slotte zou seks onze hersencellen ook beschermen tegen verval. "Er is bewijs dat oudere mensen die seksueel actief zijn minder kans hebben op dementie. Dat kan verschillende oorzaken hebben", zegt dr. Ghosh.

Zo zorgt seks voor een verhoogde bloedstroom naar de hersenen, wat het zuurstofgehalte verhoogt. "MRI-scans hebben aangetoond dat de neuronen in het brein tijdens het orgasme actiever zijn en meer zuurstof gebruiken", verklaart Barry Komuisaruk, professor van de Rutgers University.

"Het ziet ernaar uit dat hoe actiever de neuronen zijn, hoe meer zuurstof ze uit het bloed halen. Dat wil zeggen dat er bloed met meer zuurstof naar dat gebied gebracht is, wat ook een verse aanvoer van voedingsstoffen betekent."

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, doet dr. Ghosh er nog een laatste schepje bovenop: "Seks kan ook de geest van een vrouw verscherpen", meent hij. Dat komt door de golf van sekshormonen, vooral testosteron, die helpen om de concentratie en reactietijden te verbeteren.