Seks met slapende partner, is dat normaal?

doorRedactieop 24/08/2011

Er bestaat een vreemde relatie tussen slapen en seks. Voor jongens is dit al vroeg duidelijk, als de natte dromen beginnen. Bepaalde slaapfases roepen seksuele opwinding op, die voor sommigen zelfs uitmondt in onbewuste seksuele handelingen. Deze 'sekssomnia' of 'slaapseks' kan resulteren in masturbatie, penetratieseks en handelingen die als verkrachting kunnen beschouwd worden als de pleger bij bewustzijn was geweest. Anderen dromen van het omgekeerde: seks te hebben met een slapende partner. Een ongewone seksfantasie jazeker, maar zeker niet uniek.

"Is dat dan geen verkrachting?", zo wordt gevraagd, niet zelden door de 'passieve' (i.e. slapende partner). Nee, verkrachting is een seksuele handeling tegen jouw wens, wat niet het geval is als je toestemt om slaapseks te hebben met je partner.

De fantaserende partner denkt ook al niet aan verkrachting: verkrachtingsfantasieën hebben te maken met macht, machtsmisbruik, dominantie of gedomineerd worden. Dat is niet waar het bij seks met een slapende partner om draait.

Het taboe of de uitdaging?
Waarom dit dan wel aantrekkelijk is, valt moeilijk uit te leggen. Het taboe speelt een rol, net als het ongewone. De uitdaging om jezelf of je partner slapend te doen klaarkomen, zonder dat deze wakker wordt, is niet mals, en sommige mannen of vrouwen kunnen niet wachten om de uitdaging aan te gaan.

Voorwaarden
Het ongewone verzoek is wellicht even schrikken voor de nietsvermoedende partner. De fantasie tot werkelijkheid laten komen vergt wel een paar voorwaarden: zo moet de slapende partner akkoord gaan, en moeten er ook afspraken kunnen gemaakt worden over wat en hoe, zoals moet er een condoom gedragen worden, mag de partner in jou ejaculeren en regels over foto's of video's. Zonder een absoluut vertrouwen in de uitvoerende partner, is dit evenwel uit den boze.

Wakker worden
Hoewel de fantasie iets mannelijk lijkt, zijn er tal van mannen die er van dromen dat hun vriendin of vrouw hen een blowjob geeft terwijl ze slapen... waarbij het niet de bedoeling is dat ze blijven slapen. "De ideale manier om wakker te worden", zo bekent een man in Cosmopolitan, enkele maanden terug. (edp)