Seks na de kanker

doorRedactieop 21/06/2008

Kanker verandert alles. Ook je seksleven. Uit recent onderzoek is gebleken dat vrouwen na borstkanker veel moeite hebben om zich nog sexy en aantrekkelijk te vinden. Wat borstkanker met je lichaam doet, is al langer bekend. Haren en borsten raken na een operatie verminkt en dat heeft uiteraard zijn weerslag op je libido.

Ander lichaam
Wie kanker heeft, denkt wel aan iets anders dan aan seks, wordt vaak gedacht. Meestal is dat zo. De behandeling vraagt al je energie, je voelt je misselijk en moe. Ook je lichaam wordt even anders: je haar valt uit, je borst moet eraf, je hormoonhuishouding ligt overhoop.

Hormoontherapie
Een behandeling met hormoontherapie maakt dat eierstokken minder goed werken. Ze produceren dan minder of helemaal geen vrouwelijk hormoon, oestrogenen, meer. Daardoor krijg je overgangsklachten, die op hun beurt effect kunnen hebben op je seksleven. De zin in seks kan minder worden en je wordt minder makkelijk vochtig, waardoor het vrijen minder soepel gaat.

Emoties
Nog ingrijpender is de emotionele rollercoaster die je voelt. Schaamte voor hoe je eruit ziet, angst voor wat er nog komen gaat, onzekerheid omdat niets meer is zoals het was. Ook besef je dat alles in het leven maar betrekkelijk is. Borsten zien er niet meer mooi uit, maar ogen potentiële moordenaars.

Amputatie
Als je een borst kwijtraakt, is het wennen aan een nieuw lichaam. Op de plek waar eerst een borst zat die je lustgevoelens kon geven, zit nu een platte plek. En een litteken.

Partner
Borstkanker heb je niet alleen. Ook je partner lijdt eronder. Een zieke partner verzorgen en steunen is niet altijd makkelijk en daarnaast heeft hij zijn eigen zorgen, angsten en het gemis van zijn 'vrouw-van-voor-ze-ziek-was'. Het kan je nader tot elkaar brengen, maar ook uit elkaar drijven. Eén op de vijf relaties overleeft de kanker niet.

Intimiteit
Het is heel normaal dat de seks even op een laag pitje brandt. Toch hoort seks er nog altijd bij. Seks zorgt voor intimiteit in en kan nog altijd een manier zijn om spanningen kwijt te raken. Meer nog, tijdens de behandeling kan lichamelijk contact een gevoel van geborgenheid en warmte geven. Dat kan evengoed strelen en knuffelen betekenen.

Rouwproces
Het is net na een behandeling niet altijd duidelijk wat er precies op seksueel gebied is veranderd. Misschien ontdek je pas later, als het leven weer wat genormaliseerd is, dat de seks niet meer is zoals 'vroeger'. Dit betekent dat je als het ware afscheid neemt van de seksualiteit zoals die gewend was. Dat is voor sommige mensen moeilijk te accepteren. De pijn die daarmee gepaard gaat, kun je zien als een soort rouwproces.

Ontdekken
Blijf niet hangen in het verleden. Dan doe je jezelf te kort. Ga na wat nog wel kan en prettig is. Leer je lichaam opnieuw kennen en kijk wat je wel opwindend vindt. Aanvaarding is een eerste vereiste: kijk naar je lichaam, raak het aan. Als je een partner hebt, doe het dan samen. Het is allemaal anders dan 'vroeger' en misschien wennen, maar een nieuwe manier van vrijen kan voor beiden bevredigend zijn.

Nieuwe relatie
Een nieuwe relatie aangaan na de borstkanker is soms niet zo eenvoudig, zeker niet als de ziekte je lichaam heeft getekend. Wanneer vertel je hem dat je kanker hebt gehad? Wanneer geef je je letterlijk en figuurlijk bloot? Misschien is het niet zo verstandig om meteen bij de eerste kennismaking alles tot in detail te vertellen. Maar het is ook niet aan te raden om er lang mee te wachten. Kortom, het is een kwestie van aftasten en zoeken naar een geschikt moment. (lvl)