Seks of eten? Dit is wat de meeste mannen zullen kiezen

doorEllen Provoostop 20/10/2014

Als je man meer geïnteresseerd is in een stomende vrijpartij dan samen van een gezellig diner te genieten, dan kun je het hem niet kwalijk nemen. Het is namelijk allemaal de schuld van de manier waarop zijn brein geprogrammeerd is.

Nieuw onderzoek gepubliceerd in het blad Current Biology suggereert dat mannen seks boven voeding verkiezen door de manier waarop hun brein in elkaar zit. De wetenschappers besluiten dit na onderzoek op een soort van microscopisch kleine rondwormen. Er zijn twee geslachten van deze rondwormen, mannelijke en zelfbevruchtende hermafrodiete organismen. Er bestaat geen vrouwelijke soort. De resultaten kunnen dus niet aantonen of vrouwen voor seks of voeding zouden kiezen.

Daaruit bleek dat wanneer mannelijke wormen voor zowel voeding als naar een partner moesten zoeken, ze bijna altijd voor de laatste optie gingen. En soortgenoten die genetisch gemanipuleerd werden om hongerig te zijn, bleken 10 keer minder succesvol te zijn in de voortplanting omdat ze dicht bij een voedingsbron wilden zijn. Daaruit leiden de onderzoekers af dat mannen van nature geprogrammeerd is om een partner te vinden in plaats van naar eten te zoeken.

Assistent-professor Douglas Portman van de universiteit van Rochester legt uit: "We weten dat het menselijke gedrag door heel wat factoren beïnvloed wordt, waaronder culturele en sociale normen. Deze resultaten tonen biologische mechanismen aan die niet alleen kunnen helpen de verschillen in gedag te verklaren tussen mannen en vrouwen, maar ook waarom de verschillende geslachten vatbaarder zijn voor bepaalde neurologische stoornissen."