Geloof het of niet: een relatiebreuk is goed voor je

doorNina Dillenop 05/05/2015

Liters ijs, evenveel rode wijn en verschillende dozen Kleenex, dat is er ongeveer nodig om liefdesverdriet na een relatiebreuk te verwerken. Hoewel het op dat moment lijkt dat die hartenpijn nooit over gaat, is het tegendeel waar. Nieuw onderzoek benadrukt nu ook de positieve gevoelens die we aan een relatiebreuk overhouden, zoals het opnieuw ontdekken van onze eigen identiteit.

"Relatiebreuken zijn exact datgene wat we nodig hebben om te kunnen groeien en ons te ontwikkelen als persoon," stelt de Amerikaanse professor psychologie dr. Gary Lewandowski. Hij ondervroeg in een onderzoek mannen en vrouwen met een gebroken hart, die in de afgelopen drie maanden een liefdesbreuk na een serieuze relatie kregen te verwerken. De resultaten van die ondervraging waren verrassend.

Partner als belemmerende factor
1 op de 3 ondervraagden beschouwde de breuk als een negatieve ervaring, maar 41 % vond de relatiebreuk bij nader inzien een positieve ervaring, ook wanneer ze zelf gedumpt werden. Ze omschreven de beëindiging van de relatie met woorden als "gelukkig", "kalm", "opluchting", "sterk" en "zelfzeker". Lewandowski verklaart die positieve gevoelens door te stellen dat een liefdespartner de groei en voortuigang van jezelf als persoon kan belemmeren. Soms worden we zo opgeslorpt door het leven van onze geliefde, dat we de persoon die we zelf waren voor we die partner ontmoetten uit het oog verliezen. Na een relatiebreuk kan die "ware ik" zich weer opnieuw ontwikkelen. Je herontdekt opnieuw de dingen die je leuk vindt, maar verwaarloosd had door je partner te leren kennen.

Jezelf even "resetten"
Niet alleen Lewandowski ontdekte de positieve kanten aan het ervaren van een relatiebreuk. Ook uit een studie van de University of Minnesota uit 2003 bleek dat velen na een relatiebreuk contradictorisch genoeg veel meer zelfvertrouwen kregen. "Na een relatiebreuk moeten we niet langer verantwoorden voor onszelf waarom we bij die persoon willen blijven. En daardoor zien we de dingen veel helderder," verklaart een van de onderzoeksters. Ook een studie uit 2010 van Northwestern University stelde vast dat individuen na een relatiebreuk zich verloren kunnen voelen en hun identiteit kwijt zijn, maar dat is niet noodzakelijk iets negatiefs. "Het lijkt erop dat een relatiebreuk ervoor zorgt dat we kunnen "resetten" en met een schone lei herbeginnen," legt één van de onderzoekers uit.

Wijze woorden die je in het achterhoofd kunt houden bij een volgende relatiebreuk. Alles komt altijd goed. En zelfs beter, want de nieuwe jij die eruit voortkomt, is ongetwijfeld extra hard de moeite waard.