Dit is wat een zwangerschap met je hersenen doet (en het is niet wat je denkt!)

doorValérie Wautersop 20/08/2015

Wanneer je tijdens je zwangerschap iets belangrijks vergeet is het makkelijk om dat te wijten aan je zogenaamde 'zwangerschapsbrein'. Het is namelijk een veelgehoord excuus dat zwangere vrouwen nu eenmaal vergeetachtiger zijn. Uit onderzoek blijkt nu echter dat dat helemaal niet het geval is. Integendeel zelfs.

Onderzoekers aan de universiteit van Western Ontario onderwierpen 54 vrouwen aan een reeks geheugentests. De vrouwen hadden allen een gelijkaardige leeftijd en achtergrond, al was de ene helft zwanger en de andere helft niet. Na afloop bleek dat beide groepen even goed scoorden op de test. Maar wanneer de zwangere vrouwen die tekenen van depressie vertoonden uit de groep werden verwijderd, bleek zelfs dat de zwangere groep beduidend beter scoorde.

Volgens researcher Elizabeth Hampson heeft dat te maken met het feit dat zwangerschapshormonen de samenstelling van onze hersenen beïnvloeden, waardoor we beter gaan onthouden. Dat is volgens haar dan weer het rechtstreekse gevolg van het feit dat het vrouwelijke lichaam zich aanpast aan de mentale beproevingen die het moederschap met zich mee zal brengen.

Waarom denken zwangere vrouwen dan dat ze vergeetachtiger zijn tijdens hun zwangerschap? Dat heeft volgens onderzoekers alles te maken met het feit dat zwangere vrouwen meer alert zijn voor het voorkomen van vergeetachtigheid, en dat het hen daardoor ook meer opvalt.