"Een op drie kankergevallen kan vermeden worden"

doorRedactieop 04/02/2014

Een op de drie kankergevallen kan vermeden worden door preventie. Dat zegt de Stichting tegen Kanker in het kader van de Werelddag tegen Kanker. Tot en met vrijdag worden over het hele land nog verschillende sensibiliseringsacties en informatiesessies georganiseerd.

In 2012 zijn er in België 69.382 nieuwe kankerdiagnoses vastgesteld: 37.451 bij mannen, 31.611 bij vrouwen en 320 bij kinderen. "De statistieken tonen een stijging van het aantal kankergevallen over de laatste jaren, omdat de bevolking almaar ouder wordt en de ziekte vooral ouderen treft", zegt de Stichting tegen Kanker. Geschat wordt dat een op de drie mannen en een op de vier vrouwen voor hun 75ste met de ziekte geconfronteerd worden.

"Een op de drie kankergevallen is echter te wijten aan levensstijl en kan vermeden worden. De voornaamste boosdoeners zijn tabak, overmatig gebruik van alcohol, blootstelling aan uv-stralen, overgewicht, slechte eetgewoontes en te weinig sporten", voegt de Stichting nog toe.

In België is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker, gevolgd door prostaat- en dikkedarmkanker. "Met de huidige medische middelen kan de dodentol van kanker elk jaar met één procent verminderd worden", zegt de Stichting. Toch sterven jaarlijks nog 25.000 patiënten eraan.

Vooral stijging in ontwikkelingslanden
Ook op mondiaal vlak doet zich een stijging van het aantal kankergevallen voor, vooral in ontwikkelingslanden. In 2012 zijn er wereldwijd 14 miljoen nieuwe kankerpatiënten bijgekomen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stijgt dit aantal in de komende twintig jaar naar 22 miljoen nieuwe gevallen per jaar.

In het kader van de Werelddag tegen Kanker organiseerde de Stichting tegen Kanker dinsdag flashmobs in Brussel, Kortrijk, Gent en Sint-Truiden.