Migraine genees je met twee kopjes koffie

doorRedactieop 11/05/2010

Migraine is een van de meest voorkomende aandoeningen en tegelijkertijd één van de minst begrepen. Het grootste misverstand dat over de ziekte leeft, is dat het gewoon een erge hoofdpijn is. Dit is echter een complexe neurologische ziekte die het centrale zenuwstelsel treft en gepaard gaat met een reeks lichamelijke en emotionele symptomen.

Genetisch
Migraine ontstaat door een abnormale biochemie in de hersenen. De aandoening is aanwezig in het lichaam vanaf de geboorte en wordt in de meeste gevallen geërfd door één van de ouders. Een op de tien kampt met migraine, dat is één op de vijf vrouwen en één op de twintig mannen. Deze aandoening komt vaker voor dan diabetes of astma. Uit onderzoek blijkt dat het in de familie zit bij ongeveer 70 tot 80 procent van de patiënten. Omdat de aandoening genetisch is, kan het dus niet genezen worden, de symptomen kunnen enkel geminimaliseerd worden.

Oorzaken
Er bestaan ook heel wat misverstanden over de oorzaken, deze zijn namelijk erg verschillend van persoon tot persoon. Een mythe is dat patiënten chocolade moeten vermijden, dit kan bij sommigen een aanval veroorzaken, maar niet bij iedereen. Een glas rode wijn, veranderingen in het weer, slaaptekort of een sterke geur kunnen ook de schuldigen zijn.

Verschil met hoofdpijn
Hoofdpijn is een pijn die vaak voorkomt, maar dit is geen ziekte, migraine is dat wel. In tegenstelling tot een normale hoofdpijn gaat migraine gepaard met andere ervaringen, vaak lichamelijke reacties. 85 procent van de patiënten ervaart een kloppende pijn, een aanval komt vaak voor in combinatie met misselijkheid, braken, gevoeligheid voor licht en geluid, vreemd gevoel aan de huid, visuele storingen, verstoorde spraak, tranende en bloeddoorlopen ogen. De symptomen zijn complex en variëren erg van patiënt tot patiënt.

Koffie

Cafeïne is het goedkoopste, makkelijkste en meest verkrijgbare middel om migraine te behandelen. Het doet bloedvaten vernauwen, waardoor de pijn afneemt. Als je een aanval voelt opkomen, kun je twee kopjes sterke, zwarte koffie drinken of een cafeïnehoudende frisdrank. Deze stof helpt ook je lichaam andere medicatie beter te absorberen. Dit stimuleert ook je hersenen, waardoor je tijdens een aanval beter kunt nadenken.

Massage
Gespannen spieren zijn bij velen de oorzaak van migraine. Een gespannen nek, rug of schouders kunnen dus de oorzaak zijn, zeker als je lange uren achter de computer spendeert. Een massage kan helpen omdat het je spieren losser maakt en je helpt ontspannen. Je twee keer per week gedurende vijf weken laten masseren helpt de helft van de migrainepatiënten, zo blijkt uit onderzoek. Een studie toonde ook aan dat yoga en andere meditatietechnieken helpen. Ook zouden supplementen met magnesium migraine kunnen voorkomen. (ep)