Koppel jezelf los van de negatieve vergelijking

doorRedactieop 26/10/2011

Negatief vergelijken, we doen het allemaal! De ene uiteraard al meer dan de andere, maar de realiteit is dat bijna iedereen er teveel tijd in steekt. We kijken naar anderen en denken: "Die is slanker, knapper, succesvoller, gelukkiger, ..." Het lijstje is eindeloos en het effect op je zelfbeeld allesbehalve positief. Koppel jezelf daarom los van deze deprimerende gewoonte, want het kan!

We baseren ons voor deze negatieve vergelijking uiteraard op onze zelfperceptie en meer dan eens zijn we veel te kritisch en te hard in onze zelfbeoordeling. Hierdoor lijkt de kloof nog groter met mensen waarmee we onszelf vergelijken, wat ons zelfbeeld opnieuw een klap verkoopt en zo blijft het rad gewoon verder draaien.

Zelfbeeld
Uiteraard voelen we ons zelfs zonder dit negatief vergelijken allemaal wel eens minderwaardig op een of andere manier. Dat kleine stemmetje het zwijgen opleggen is dan ook allesbehalve simpel. Streven naar betere looks, een betere job, relatie, leefomgeving, ... wat dan ook. Het is eigenlijk nooit genoeg. Wanneer we onszelf dan ook nog eens gaan vergelijken met iemand die op alle vlakken 'perfect' lijkt te zijn, doen we ons zelfbeeld de das om.

Egospelletje
Soms gaat het zelfs nog een stapje verder en ga je niet alleen jezelf met anderen vergelijken, maar keer je terug in de tijd om je naast een 'betere' versie van jezelf te plaatsen. Hier ontstaat dan ook een van de negatiefse gedachten die je kan hebben: "Ik ben niet meer zo goed als ik ooit was."

Toch is het natuurlijk gedrag jezelf te vergelijken met anderen en met je eigen verleden, zeker in onze competitieve cultuur. Het zou alleen zo geen negatieve impact mogen hebben want dit onverzadigbaar egospelletje kan je alleen maar verliezen.

Negatief vergelijken kan leiden tot jaloezie, onrust, veroordeling, eenzaamheid, ... De gevolgen kunnen dus niet alleen nefast zijn voor je zelfbeeld, maar ook voor relaties, jobs en eigenlijk alle facetten van je leven.

Ontkoppelen
Hoe kan je dit negatief vergelijken nu transformeren naar een positief groeiproces voor je zelfbeeld? Dit doe je door naar de essentie te gaan: jezelf!

1. Empathie
Wanneer je beseft dat je in een nieuwe negatieve vergelijking verstrengeld zit, probeer dan empathie en medeleven voor jezelf te tonen. Je doet dit namelijk niet met slechte bedoelingen of vanuit een of andere tekortkoming, maar puur omdat je vastzit in een gevoel van onzekerheid of angst. Maak het dus niet onnodig zwaar door er ook nog een gevoel van minderwaardigheid bovenop te gooien.

2. Positief vergelijken
Maak van de negatieve vergelijking gebruik om jezelf te accepteren, appreciëren en graag te zien. Sleur eigenschappen die je negatief vindt aan jezelf dus niet verder mee in de afgrond, maar gebruik ze op een positieve manier door ze te beschouwen als startpunt van een authentieke zelfverzorging. Behandel het negatieve vergelijken als een interne schreeuw naar meer zelfappreciatie.

3. Erken jaloezie
Een van de snelste manieren om iets los te laten is het te herkennen en te erkennen. Ook al is de gedachte misschien een beetje beangstigend en stel je jezelf kwetsbaar op in een situatie die op zich vaak net ontstaat vanuit onze kwetsbaarheid. Toch kan jaloezie erkennen zeer bevrijdend zijn voor jezelf en voor anderen.

4. Confrontatie
Nog een manier om de negativiteit te doorbreken is de jaloezie om te vormen tot oprechte appreciatie en deze ook effectief over te brengen aan de mensen waarmee je jezelf vergelijkt. Hoe enthousiaster je kan zijn over het succes, de talenten en kwaliteiten of de ervaringen van anderen, des te groter is de kans dat je dit ook voor jezelf kan opbrengen.

Tevredenheid en geluk zijn niet 'zolang de voorraad strekt'! Probeer jezelf in confrontatie met anderen dus gerust te stellen dat ook jij perfect in staat bent deze geweldige dingen te ervaren. (lf)