Zwangere vrouwen die snurken, opgelet!

doorElke De Pourcqop 01/10/2012

Vrouwen die tijdens een zwangerschap beginnen snurken, moeten opletten: dat wordt geassocieerd met dubbel zoveel kans op een hoge bloeddruk. Indien onbehandeld kan dit leiden tot pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging, wat 3 tot 5 procent van de vrouwen treft die voor het eerst zwanger zijn.

Uit onderzoek aan de universiteit van Michigan bleek dat ongeveer een kwart van de 1.700 gevolgde vrouwen begon te snurken. "De snurkers hadden dubbel zoveel kans om last te hebben van hoge bloeddruk in vergelijking met de niet-snurkende zwangere vrouwen, ook na controle van andere bekende risicofactoren", legt onderzoekster Louise O'Brien uit.

Risicofactoren voor pre-eclampsie zijn onder meer hoge bloeddruk of slaapapneu voor de zwangerschap, hoge leeftijd, auto-immuunziekten, chronische nierinsufficientie, suikerziekte of gebruik van antidepressiva. Ook bij meerdere baby's of een zwangerschap van een kind met een genetische afwijking, is er meer kans op pre-eclampsie.


Pre-eclampsie is potentieel gevaarlijk voor de moeder, en kan leiden tot een epileptische aanval. Zolang het niet ernstig is, wordt geprobeerd de ziekte op afstand te houden door medicatie.

Als het te ernstig wordt, is bevallen de enige manier om er van af te geraken: soms gebeurt dit spontaan, soms door middel van een (spoed)keizersnede. Omdat het kind dan vaak te vroeg geboren wordt, is er kans op alle nadelen die bij een vroeggeboorte horen, zoals ademhalingsproblemen, gedragsproblemen en overlijden.

Behandeling
Volgens de onderzoekers zou het behandelen van snurken 19 procent van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en 11 procent van de pre-eclampsie kunnen vermeden worden. Ondertussen is een onderzoek opgezet om te testen of een snurkbehandeling de bloeddruk weer doet dalen.

Uit een ander onderzoek was al gebleken dat vrouwen met overgewicht die lijden aan slaapapneu vaker baby's kregen met gezondheidsproblemen. Baby's van moeders met ademhalingsproblemen hadden vaker extra hulp nodig na de geboorte.