10 redenen om dat kopje koffie te laten staan

doorElke De Pourcqop 02/07/2012
Koffie lijkt de oplossing, maar richt ook veel schade aan.

Koffie in het algemeen (en cafeïne in het bijzonder) is het onderwerp van vele studies en vele verwarrende conclusies. Koffie zou beschermen tegen die en die ziekte, maar de kans op een andere vergroten. Moet je nu drinken of moet je het laten? Dokter Mark Hyman is een voorstander van het laatste en hij geen tien reden waarom je dat kopje zwarte goud moet laten staan.


1) (Nog) meer stress door cafeïne
Het is geen geheim dat koffie een 'opwekkend' middel is. Net de reden waarom je er meer stress van krijgt: cafeïne doet het aantal stresshormonen (catecholamines) toenemen, wat op zijn beurt cortisol produceert en ook extra insuline aanmaakt. Dat vergroot de kans op infectie, en zorgt ervoor dat je je slecht voelt. De dip, als het ware.

2) Gewoonte
Je lichaam went snel, en als je dus de gewoonte hebt koffie te drinken, zal je koffie ook wennen aan cafeïne. Gevolg: niet alleen heb je méér koffie nodig voor hetzelfde effect, het zorgt er ook voor dat je minder gevoelig wordt aan insuline en je cellen niet meer adequaat reageren op de bloedsuikerspiegel, waardoor de slagader afsterft en de kans op sterfte door hart- en vaatziekten toeneemt.

3) En de antioxidanten dan?
Het is waar dat koffie het meest antioxidanten bevat. Het is echter ook waar dat het het meeste diterpènes bevat, een stof die 'helpt' om je cholesterol de hoogte in te jagen.

4) Keerzijde van de medaille
Koffie bevat cholorgenische zuren, wat de opname van glucose in het bloed vertraagt. Een goede eigenschap, met een lelijk kantje: het verhoogt ook het niveau homocysteïne, wat een risicofactor is in zowel hart- en vaatziekten als diabetes.

5) Zuurtegraad
Koffie is een hele zure drank, met toffe neveneffecten als verteringsproblemen, indigestie, brandend of terugvloeiend maagzuur en een onevenwicht in de darmen.


6) Verslaving
Koffie is een echte verslaving en wordt gebruikt als substituut voor energie. Dat maakt dat je lichaam niet meer weet hoe het op natuurlijke wijze energie uit je voeding kan halen.

7) Een koffie? Een maaltijd!
Koffie is allang niet meer alleen maar koffie: het is een caramel latte, hazelnootcappuccino al dan niet met slagroom, chocolade en (toch?) een koekje. Verdoken calorieën, vetten en suikers.

8) Minder gelukkig
De happy gevoelens en beelden die bij koffie horen, stemmen niet overeen met wat er gaande is in je hersenen. 5-HIA, een onderdeel van serotonine, wordt meer dan gemiddeld aangetroffen in de urine van koffiedrinkers. Dit betekent dat er minder serotonine aanwezig is in de hersenen, met gevolgen voor slaap, darmwerking, humeur en energieniveau.

9) Mineralen
Koffie werkt waterafdrijvend en dat neemt vele belangrijke mineralen uit het lichaam mee, zoals calcium, magnesium en kalium. Dit onevenwicht in de mineraalhuishouding kan tot serieuze problemen leiden.

10) Gifstoffen

Bepaalde onderdelen van koffie kunnen de werking van medicatie en ontgifting verstoren, waardoor de lever niet goed werkt en medicatoe voor de schildklier en bepaalde antidepressiva moeilijk opgenomen worden door het lichaam. Sommige patiënten worden zelfs zieker door de medicatie dan zonder.

Addertje onder het gras
De dokter is de eerste om toe te geven dat de resultaten van verschillende studies op zijn zachtst gezegd verwarrend zijn. Ook is er vaak goed nieuws, of nieuws dat goed lijkt. Hyman: "Het probleem is dat we nooit weten bij wie die positieve effecten worden vastgesteld, we weten nochtans dat de effecten van cafeïne niet voor iedereen dezelfde zijn." Dat betekent natuurlijk dat het zowel geldt voor de positieve als voor de negatieve effecten...