Overspel kan je voorkomen

doorRedactieop 27/04/2011

In vergelijking met pakweg dertig jaar geleden hebben vrouwen vandaag meer gelegenheid om vreemd te gaan. En als je films en romans mag geloven, doen ze dat ook! Waarom laten ze zich tot vreemdgaan verleiden? En hoe kan jij voorkomen dat je in deze verleidelijke valkuil trapt?

Vreemdgaan: de definitie
Over wat vreemdgaan is, zijn de meningen verdeeld. Valt een zoen, webcamseks of een graai naar andersmans kruis wel of niet onder vreemdgaan? Een slippertje tijdens een zomervakantie is niet te vergelijken met een jarenlange geheime liefdesaffaire. Vreemdgaan komt dus voor in verschillende vormen, van tamelijk onschuldig tot zeer serieus. De meeste mensen verstaan eronder: het aangaan van een seksueel georiënteerd contact buiten je vaste relatie, waarvan je weet dat je partner het niet zou accepteren. Om die reden vindt overspel per definitie stiekem plaats.

Door alle (dating)sites op internet is vreemdgaan de laatste jaren veel gemakkelijker geworden. Een e-mailuitwisseling met een vroegere studiegenoot kan spannend zijn en leiden tot een emotionele affaire. Dat wil zeggen dat je jouw persoonlijke en intieme gedachten en gevoelens bespreekt met een derde persoon zonder medeweten van je partner. Bij emotionele ontrouw voel je meer verbondenheid bij een ander dan bij je eigen partner. Tegelijkertijd is er sprake van seksuele aantrekkingskracht en geheimhouding. Het gevaar van de emotionele affaire schuilt in het vervolg: de seksuele liefdesrelatie die erop kan volgen. Uit onderzoek blijkt dat aan een langdurige affaire vaak een emotionele relatie voorafgegaan is. Stilletjes verliefd zijn op iemand anders, een flirterige chat of een sms'je met een collega valt niet onder vreemdgaan.

Carolien Roodvoets, relatietherapeute en auteur van het boek 'De Duivelsdriehoek', dat over de gevaren en de verleidingen van het vreemdgaan gaat, zegt dat er inderdaad geen vaste definities voor vreemdgaan zijn. 'Er moet echter wel sprake zijn van een heimelijke seksuele relatie. Seksuele activiteiten verrichten via internet vallen daar ook onder. Zittend voor een beeldscherm kunnen fantasieën en intieme gedachten uitgewisseld worden. En dankzij Skype en webcams kunnen seksuele handelingen uitgevoerd worden.' Cyberseks gaat niet altijd gepaard met seksueel contact, maar veel mensen zien het toch als vreemdgaan omdat men bepaalde intimiteiten met een derde persoon deelt.

Voor sex of uit wraak?
Hoe komt het dat we vreemdgaan? 'Daar zijn veel verschillende theorieën over', zegt Roodvoets. 'Er is niet één oorzaak aan te wijzen en het gaat niet alleen om seks. Macht, sociale en psychische redenen spelen allemaal een rol. Misschien heeft het te maken met de vluchtige consumptiemaatschappij waarin we leven', speculeert de relatietherapeute.

'In de praktijk kom ik vrouwen van alle leeftijden tegen. Hoewel, in het begin van de relatie zal er minder snel vreemdgegaan worden dan na een relatie van twintig jaar. Soms spreek ik vrouwen van middelbare leeftijd met gezinnen die aangeven dat de seks met hun partner wel klopt, maar dat de partner een soort 'ouder' geworden is. Of dat de relatie zich verhoudt als een broer-zus-relatie. Deze vrouwen geven aan dat het tijdens de jaren waarin het gezin gesticht werd en de kinderen opgevoed werden eigenlijk best goed ging, maar dat na al die jaren de spanning en erotiek met de partner verdwenen zijn, waardoor de vrouw er een heimelijke relatie met een andere man op nahoudt.'

Volgens andere relatiedeskundigen gaan vrouwen vooral vreemd als ze zich niet begrepen voelen door hun partner of als hij er niet genoeg voor haar is. Ellen (32) zegt: 'Mark was heel goed voor mij in heel veel opzichten. Ik wist wat ik aan hem had. Hij was eerlijk, betrokken en bereid huishoudelijke taken op zich te nemen. Maar een diepgaand gesprek over de boeken die ik las, de films die ik zag en de musea die ik bezocht, zat er met hem niet in. Hans, mijn collega, en ik konden uren met een glas wijn bij de haard over dit soort onderwerpen filosoferen.' Een van de meest genoemde redenen bij vrouwen die vreemdgaan, is net dat gemis aan emotionele verbondenheid en intimiteit. De vaste partner vervult veel behoeftes en verlangens, maar lang niet alle.

De kwestie van onvervulde behoeftes komt als variant ook voor bij vrouwen die op relatief jonge leeftijd verknocht geraakt zijn aan één en dezelfde partner en weinig andere partners gekend hebben waarmee ze ook een seksuele relatie onderhielden. Op een gegeven moment vragen deze vrouwen zich af of ze niet iets missen. Nieuwsgierigheid en hang naar avontuur kunnen hen doen verlangen naar een ander.

Daarnaast zijn er de vrouwen die vastgeroest zijn in een relatie maar er niet uit durven te stappen. Ze zijn ongelukkig, maar nemen geen enkel initiatief om de relatie te beëindigen. Kinderen, schuldgevoelens, comfort en het niet durven en niet willen kwetsen van de partner spelen allemaal een rol. Net zoals de gemeenschappelijke vrienden die bejubelen wat voor een voorbeeldig stel zij en haar partner wel niet zijn. Voor deze groep vrouwen zou het zelfs een opluchting kunnen zijn als hun vaste partner ontdekt dat ze overspel plegen.

Vrouwen van middelbare leeftijd willen soms ook gewoon weten of ze nog goed in de markt liggen. Een slippertje of een geheime affaire met een zielsverwant die laat blijken hoe mooi en geweldig je bent, is goed voor het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde. Een andere veel voorkomende reden is simpelweg wraak: jarenlange opgekropte boosheid en ongenoegen ontaardt in een gepassioneerde relatie met een andere man.

Daarnaast zijn er de vrouwen die denken dat een tweede relatie erbij hoort. Alle stress, het vele moeten, de opofferingen en het klaarstaan voor anderen vergen zo veel energie. Af en toe spelen met vuur en bijtanken door seks te hebben met een ander kan een aangenaam toevluchtsoord zijn.

Sleur of routine in de seks, gebrek aan affectie en romantiek, omringd worden door een aantrekkelijke man met wie je een speciale vriendschap onderhoudt, het zijn allemaal redenen om vreemd te gaan.

Bom onder je relatie
Volgens Roodvoets kunnen we dit soort valkuilen wel voorkomen: 'Belangrijk is om voldoende tijd door te brengen met je partner. Daarnaast is investeren in jezelf en in je partner een groot aandachtspunt. Durf je uit te spreken en te zeggen wat je denkt en voelt. Blijf leuke en spannende dingen samen doen.

Ook in de jaren waarin je de kinderen opvoedt. Daarnaast is het zaak dat je als vrouw duidelijk je grenzen bewaakt. Vrouwen die moeite hebben met grenzen stellen en bijvoorbeeld verslaafd zijn aan alcohol blijken vaker vreemd te gaan dan vrouwen die duidelijk afgebakende grenzen stellen. Afhankelijke vrouwen en vrouwen die moeite hebben met discipline kunnen ook ontvankelijk zijn voor en leunen op een ander dan de eigen partner.'

De meeste mensen keuren vreemdgaan af. Maar dat wil niet zeggen dat de ontrouwplegers foute mensen zijn. Carolien Roodvoets: 'Door vreemd te gaan leg je een behoorlijke bom onder je relatie. Je leeft met een leugen. Bedenk goed wat de consequenties hiervan zijn. En onderschat ze niet, want zo makkelijk heb je het allemaal niet in de hand. Overspel kan de laatste druppel zijn om een bestaande slechte relatie te verbreken. Maar na de hevige verliefdheid, vlinders in de buik en piekgevoelens nemen vaak ernstige schuld- en schaamtegevoelens, onrust en stress toe.'

Mensen zijn net als de meeste dieren niet monogaam, denkt de relatietherapeut ten slotte nog. 'Maar je kan er wel voor kiezen. Natuurlijk kan je verliefd worden op en je seksueel aangetrokken voelen tot iemand anders. Die gevoelens en het feit dat je je er bewust van bent zijn heel normaal. Maar daar moet je het dan ook bij laten. Al kan dat heel lastig worden als je gedreven wordt door innerlijke conflicten en onverwerkte zaken.'

Door Constance Bos
Goed Gevoel, april 2011