Borstkanker treft nergens meer vrouwen dan bij ons

doorRedactieop 31/12/2013

Het aantal vrouwen dat getroffen wordt door borstkanker ligt nergens ter wereld zo hoog als in ons land. Bij liefst 188 op de 100.000 vrouwen ontdekten artsen vorig jaar een tumor. In totaal werden 10.337 diagnoses vastgesteld en kwamen 2.523 vrouwen te overlijden aan de ziekte. Dat schrijft De Morgen vandaag op basis van cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties.

"We baren ons zorgen om de hoge cijfers", meent oncoloog Jacques De Grève (UZ Brussel). "Maar het zal veel inspanningen vragen om ze naar beneden te krijgen. In 15 tot 25 procent van de gevallen gaat het om erfelijke borstkankers. Van de rest kennen we eigenlijk de oorzaak niet."

Wel is geweten dat in vrouwenborsten veel kankerverwekkende stoffen zitten. Daarbij gaat het in uitzonderlijke gevallen om bijvoorbeeld dioxine, maar nog vaker om verfverdunners of bijproducten van brandstoffen. Er zijn daardoor duidelijke aanwijzigingen dat luchtvervuiling een impact heeft op het ontstaan van de tumoren.

Zo wijzen experts naar de vervuilende uitstoot van dieselwagens. "Het is onverantwoord dat een ziekmakend product als diesel goedkoper is dan benzine", zegt gynaecoloog Hendrik Cammu (Vrije Universiteit Brussel). "Dat het nu andersom is, staat haaks op ons gezondheidsbeleid."

Cijfers moeten volgens experts gerelativeerd worden
De cijfers over de toename van borstkanker moeten "gerelativeerd worden". Dat zeggen de Fondation contre le cancer (de Franstalige Stichting tegen Kanker) en François Duhoux, oncoloog in het universitaire ziekenhuis Saint-Luc. Volgens Karin Rondia, medisch en wetenschappelijk directeur van de Fondation contre le cancer, is er niet een welbepaalde factor te noemen die die hoge aantallen verklaart, maar gaat het om een reeks van factoren. Ze spreekt ook van over-diagnose.

Daarnaast is er de levensstijl die een grote invloed heeft, met de consumptie van tabak en alcohol en het gebrek aan lichaamsbeweging. Over de band tussen luchtverontreiniging en borstkanker is deze experte eerder sceptisch. "Vrouwen krijgen bij ons ook almaar later een kind. Dit type kanker komt nu eenmaal meer voor bij vrouwen die weinig kinderen hebben en die pas laat aan kinderen toekomen", zegt de experte. Volgens beide deskundigen gaapt er ook niet zo een grote kloof tussen België en zijn buurlanden op dit vlak, en ook dat is een reden om de gepubliceerde cijfers te relativeren.