Religie en alcohol: een gevaarlijke combinatie?

doorTine Kintaertop 18/08/2014

Zijn spirituele mensen gevaarlijke drinkers? Als we deze recente studie mogen geloven, is religie en alcohol in ieder geval een gevaarlijke combinatie. De onderzoeker wist aan te tonen dat mensen met een religieuze overtuiging veel agressiever worden wanneer ze alcohol consumeren.

Als we aan spiritualiteit denken, hebben we het meestal over vrede, gelukzaligheid en innerlijke kalmte. Beelden van agressiviteit komen dan niet meteen bij ons op.

Een studie van een Amerikaanse psycholoog uit Kentucky beweert echter dat mensen met een spirituele of religieuze overtuiging des te agressiever en gewelddadiger worden als ze gedronken hebben. Hoe sterker het geloof, hoe driftiger het gedrag wordt.

Professor Giancola is overtuigd van het verband tussen de twee zaken. "Het is misschien wat simpel gesteld, maar er is echt een correlatie tussen alcohol en geloof." Hij onderzocht 520 mensen tussen de 21 en 35 jaar oud. Eerst stelde hij een aantal vragen over hun spirituele overtuiging, waarna hij ze of een alcoholisch, of een niet-alcoholisch drankje gaf.

Giancola focuste zich niet op een specifieke religie, maar vroeg de proefpersonen of ze in 'iets' geloofden, een 'hoger wezen'. Diegenen die een spirituele of religieuze overtuiging hadden, waren weliswaar minder agressief als ze niet gedronken hadden. Maar van zodra er alcohol aan te pas kwam, sloeg de verhouding tot zijn verrassing de helemaal om. "Alcohol bevrijdt dus blijkbaar het 'beest' in religieuze mensen", aldus Giancola. Hij benadrukt wel dat deze eerste resultaten verder onderzoek vragen.