Wat jouw doedels over je karakter vertellen

doorRedactieop 12/09/2011

Ben je ergens aan het wachten of aan het luisteren met een pen in je hand? Dan is er een grote kans dat je bloemen, hartjes of bepaalde patronen gaat tekenen. Die doedels zeggen iets over je persoonlijkheid en je stemming. Maar wat?

"We tekenen meestal als we ons vervelen of gestresseerd zijn", zegt professionele grafologe Ruth Rostron. "Daardoor zijn we ons slechts gedeeltelijk bewust van wat we tekenen, waardoor onze innerlijke zorgen op het papier terechtkomen."

De meeste mensen tekenen hetzelfde: sterren, bloemen, dozen en pijlen. "Maar je moet ook kijken naar de manier waarop men tekent", weet Rostron. "Emotionele mensen die op zoek zijn naar harmonie gebruiken ronde vormen en gebogen lijnen, terwijl praktische types voor rechte lijnen en vierkanten kiezen. Vastberaden personen gebruiken dan weer hoeken, zigzaglijnen en driehoeken, terwijl aarzelende types kiezen voor lichte, schetsmatige lijnen."

Natuurlijk gaat het niet alleen over de manier waarop je tekent, maar zegt ook wat je tekent iets over je persoonlijkheid. Wij vertellen je wat de 16 meest voorkomende doedels over je karakter onthullen.

1. Gezichten

De expressie op een doedelgezicht is meestal een aanwijzing voor de stemming of het karakter van degene die het getekend heeft. Een mooi afgewerkt en knap gezicht toont aan dat jij het goede ziet in andere mensen. Als je daarentegen kiest voor rare of lelijke gezichten, heb je waarschijnlijk weinig vertrouwen in andere mensen.

Komische gezichten tonen dat je graag in het centrum van de belangstelling staat, terwijl profielen meestal door een introverte persoon getekend worden.

2. Schaakbord

Het zwart-witte patroon van een schaakbord wijst op geduld en volharding. Bovendien is het ook de favoriete doedel van mensen die vatbaar zijn voor stemmingswisselingen.

3. Bloemen

Zachte, ronde bloemblaadjes rond een cirkelvormige kern wijzen op een beminnelijk persoon bij wie de familie en vrienden centraal staan. Mensen die kiezen voor hoekige bloemblaadjes hebben dan weer een grote mond, maar een klein hartje.

Als je kiest voor een snelle tekening van een bos bloemen, ben je wellicht een sociaal persoon. Neerhangende bloemen tonen daarentegen aan dat je je zorgen maakt over iets.

4. Vlinders, vogels en bijen

Vluchtige, romantische en fladderende vlinders, vogels en bijen suggereren dat je je niet wil binden. Daarnaast kunnen ze ook vertellen dat je geconfronteerd wordt met enkele moeilijke taken of problemen.

5. Hartjes

Overduidelijk een romantische doedel. Hartjes tekenen wil zeggen dat je houdt van de liefde. Of dat je verliefd bent natuurlijk.

6. Ingewikkelde patronen

Drukke, gedetailleerde doedels worden meestal getekend door mensen met een obsessief karakter, die niet bereid zijn om hun ambities of hun geliefden op te geven. Ingewikkelde patronen zijn ook vaak de favoriete doedel van extreem introverte personen.

7. Trappen of een ladder

Dit zijn symbolen voor ambitie en tonen dat je bereid bent om je op te werken in het leven. Bovendien kunnen trappen of ladders er ook op wijzen dat je belast bent met een belangrijke taak.

Deze doedels kunnen ook wijzen op een spirituele zoektocht, zoals het verlangen om gelukkiger of relaxter te worden.

8. Pijlen

Een vastberaden persoon die een speciaal doel voor ogen heeft, kiest vaak voor een pijl. Die wijst onbewust op het richten naar zijn of haar doel.

Als de pijl scherp en hoekig is, gaat het wellicht om een belangrijk doel. Teken je een vloeiende en versierde pijl, dan is het doel waarschijnlijk emotioneel getint.

9. Boten en vliegtuigen

Het tekenen van een transportmiddel wijst op het verlangen om te ontsnappen uit een moeilijke situatie.

10. Huizen

Deze veelvoorkomende doedel onthult de nood aan bescherming en veiligheid. Een mooi afgewerkte tekening wijst op een veilig huiselijk leven, terwijl een rommelig ogende tekening aantoont dat je niet tevreden bent met je leven thuis.

Een huis dat helemaal alleen op de top van een heuvel staat, suggereert dan weer dat je je eenzaam en geïsoleerd voelt.

11. Spinnenweb

Een spinnenweb toont dat je je gevangen voelt, of dat je iemand anders in een bepaalde richting wil duwen.

12. Namen of initialen

Het tekenen van je eigen naam of initialen is één van de favoriete bezigheden van iemand die graag in het centrum van de belangstelling staat. Tieners doedelen meestal alleen hun voornaam, wat wijst op een verlangen om los te komen van zijn of haar familie.

Het doedelen van de naam van iemand anders toont dat hij of zij in je gedachten is. Dat kan romantisch getint zijn, maar het kan ook betekenen dat ze deel uitmaken van een probleem waarmee je te maken hebt.

13. Sterren

Sterren worden meestal getekend door ambitieuze mensen. Een heleboel kleine sterretjes wijzen naar optimisme, terwijl één grote ster aantoont dat je een duidelijk doel voor ogen hebt.

Enkele afgewerkte en gelijkaardige sterren wijzen op een goede mentale focus, terwijl asymmetrische sterren tonen dat je een energieke persoonlijkheid hebt.

14. Vierkantjes of dozen

Het tekenen van een vierkant wijst erop dat je controle wil krijgen over een bepaalde situatie.

Als je vierkantjes evolueren naar een kubus of een doos, dan ben je wellicht een efficiënte, analytische persoon die goed met moeilijke situaties kan omgaan.

15. Zigzaglijnen

Zigzaglijnen worden heel vaak gebruikt als doedel en wijzen op een energieke manier van denken en het verlangen om iets snel af te werken.

16. Stokfiguurtje

Simpele mannetjes worden meestal getekend door zeer succesvolle mensen. Het wijst erop dat ze hun emoties onder controle hebben en extreem gefocust zijn op wat ze willen bereiken in hun leven. (lbs)