Met vreemden praten maakt gelukkig

doorJohanna Laurentop 20/08/2014
Uit onderzoek blijkt dat pendelaars die onderweg 10 tot 15 minuten met vreemden praten, zich beter en productiever voelen.

Het is een herkenbaar fenomeen: op de trein of in een wachtkamer praten mensen zelden met de onbekende personen naast hen. Zonde, want uit onderzoek blijkt dat praten met een vreemde net gelukkig maakt.

In een aantal experimenten vroegen gedragspsychologen Nicholas Epley en Juliana Schroeder van de universiteit van Chicago pendelaars om een gesprek te voeren met hun onbekende buur, bewust stil te zijn, of om te doen wat ze normaal zouden doen. Een andere groep proefpersonen moest zich intussen inbeelden dat ze zelf aan het experiment zouden deelnemen.

Uiteindelijk bleek dat wie onderweg tien tot vijftien minuten met een vreemde gepraat had, zich beter en productiever voelde. De proefpersonen die zich de test moesten inbeelden, verwachtten net dat met een onbekende praten onaangenaam zou zijn. Volgens Epley en Schroeder zijn mensen bang dat anderen niet met hen zouden willen praten.

De resultaten gelden zowel voor extraverte als introverte mensen. "We zagen geen systematische verschillen tussen mensen met verschillende persoonlijkheidseigenschappen", besluiten ze.