Single ouders daten en vrijen evenveel als singles zonder kinderen

doorLBop 25/09/2014

Het ouderschap is niet bepaald een stimulans voor je seksleven. Voor alleenstaande ouders lijkt het nog lastiger aan hun seksuele trekken te komen. Zij hebben het immers toch moeilijk werk en de zorg voor de kinderen te combineren? En zo blijft er maar bitter weinig tijd en energie over voor een liefdesleven. Is dat wel zo? Een verrassende nieuwe studie brengt aan het licht dat alleenstaande ouders van jonge kinderen net zoveel daten en seks hebben als singles zonder kinderen.

Een team onder leiding van professor Peter B. Gray van de universiteit van Nevada plukte 2.121 singles uit een nationaal representatief staal van 5.481 Amerikanen.

Verwachtingen
Die singles stelde hij een reeks vragen over hun datinggeschiedenis en hun seksleven. De onderzoekers verwachtten dat, zoals eerder onderzoek aantoonde, single ouders meer aandacht zouden besteden aan de opvoeding van de kinderen dan aan het zoeken naar een nieuwe partner. Verwacht werd dan ook dat alleenstaande ouders zouden verklaren dat ze minder daten en minder seks hebben dan de kinderloze singles.

Kinderen onder vijf jaar
Maar de onderzoekers vonden geen statistisch significant verband tussen hoeveel kinderen onder de vijf de singles hadden en het aantal sekspartners die ze in het voorbije jaar hadden, de frequentie waarmee ze dachten aan seks en effectief seks hadden, het aantal recente eerste dates en of ze al dan niet actief op zoek waren naar een nieuwe partner. Single ouders met kinderen ouder dan vijf jaar rapporteerden daarentegen wel minder dating- en seksactiviteit.

Soms zelfs meer
"Het algemene patroon van onze bevindingen is dat ouders van jonge kinderen weinig verschil vertonen in dating en seksueel gedrag en in bepaalde gevallen zelfs meer activiteit rapporteren dan kinderloze singles", stellen de onderzoekers in The Journal of Sex Research.